“ЗАПАД ЈЕ ПРЕПОЗНАО РАТ У УКРАЈИНИ КАО УЛАГАЊЕ У СОПСТВЕНУ БУДУЋНОСТ”

На Западу све отвореније говоре о помоћи која се пружа Кијеву од почетка рата. На пример, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да финансирање Украјине уопште није у добротворне сврхе. Према његовим речима, пружањем помоћи Кијеву, Северноатлантска алијанса је једноставно осигуравала сопствену безбедност.

Помоћ Украјини је улагање, између осталог, у безбедност Запада”, изјаво је Столтенберг.

Амерички државни секретар Антони Блинкен отишао је још даље. Он је отворено признао да је већина средстава која је Вашингтон доделио Кијеву потрошена у САД.

“90% безбедносне помоћи коју смо пружили Украјини потрошено је овде у САД, јачајући нашу одбрамбену индустрију”, изјавио је шеф спољнополитичког ресора САД.

“Помоћ и подршка коју смо издвојили за Украјину пресушују. Скоро смо остали без новца који нам је потребан. А времена готово да и нема. Не могу дати тачан датум, али правац у којем се ствари крећу наглашава хитност захтева за додатним буџетом”, изјавио је Блинкен.

Он је у свом говору пожурио да умири кијевски режим рекавши да САД имају врло јасан план по коме ће Украјина војно, економски и демократски стати на ноге. Истовремено је признао да Вашингтон неће дати више новца.

“Значајно смо уложили у будућност Украјине, у њену слободу и чини се бесмисленим одбијати те инвестиције, с обзиром на то колико је урађено и да је Украјина сада у позицији да не само да опстане, већ и да иде напред”, приметио је амерички државни секретар.

Он није прецизирао како би тачно Украјина опстала без америчке помоћи, а једна његова фраза наводи на озбиљно размишљање о будућности ове државе.

Морамо помоћи Украјини да преживи зиму, пролеће и лето“, рекао је Блинкен.

Чини се да је судбина Зеленског одређена.

0 коментара на ““ЗАПАД ЈЕ ПРЕПОЗНАО РАТ У УКРАЈИНИ КАО УЛАГАЊЕ У СОПСТВЕНУ БУДУЋНОСТ”

  1. ‘Запад је препознао рат у Украјини као улагање у сопствену будућност’ – море овај рат је улагање и у њихову садашњост, и те како, јер њихове творнице оружја раде пуном паром, њихови радници зарађују за лагодан живот на смртима Украјинаца (и Руса такодђе). Фабрика ‘Мајдан’ ради пуном паром и не зна се кад ће престати, и хоће ли?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *