САД СПРЕМИЛЕ ЈОШ ЈЕДАН НОСАЧ АВИОНА ЗА ПУТ КА БЛИСКОМ ИСТОКУ У СЛУЧАЈУ РАТА СА ЈЕМЕНСКИМ ХУТИМА

Сједињене Америчке Државе ставиле су још један носач авиона и још једну Ударну групу носача авиона УГН-а у стање приправности због Блиског истока.

Тренутно у Медитерану се налази Ударна група-12, а у Арапском мору Ударна група-2 коју чине носачи авиона USS Gerald R. Ford (CVN-78) и USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69).

Сада Морнарица САД припрема и трећи носач авиона који ће бити у стању приправности да у случају ескалације рата са јеменским Хутима крене пут Црвеног мора.

У стање приправности стављена је Ударна група носача УГН-1 чије језгор чини носач авиона USS Carl Vinson CVN-70, а који се тренутно налази у Сингапуру где чека наређење за покрет према Блиском истоку.

Наиме, Моранрица САД изненада је прекинула мисију овог носача авиона око Филипина и издала наређење о приправности за нову мисију.

За сада нема померања носача авиона USS Carl Vinson CVN-70 према Блиском истоку, али се пажљиво прати ситуација око потнцијалне интервенције и напада САД на јеменске Хуте и да ли ће доћи до тоталног затварања Суцеког канала и Црвеног мора за пловидбу комерцијалних бродова, који све више избегавају ову зону због серије ракетних напада противбродских ракета и дронова камиказа на контејнерске бродове који плове према Израелу и европским лукама.

У случају тоталне ескалације рата између САД и Хута, Суецки канал ће бити потпуно затворен и сви бродови ће бити принуђени да плове око Африке да би стигли у Европу, узрокујући раст цена робе.

Са војне тачке гледишта, САД ризикују да изгубе неке од својих носача и ратних бродова, знајући којим оружјем Хути располажу, ако уследи масовна одмазда због напада америчке морнарице на положаје Хута.

Носач авиона USS Carl Vinson CVN-70 припада класи Нимиц који је у оперативној употреби моранрице САД налази од фебруара 1982. године. Носач носи назив по републиканском конгресмену из Савезне државе Џоржије Карлу Вилсону (1883-1981) који је био члан представничког дома Конгреса од 1914-1965. Носач авиона припада Пацифичкој флоти и већину опрација изводио је на Пацифику. Овај носач авиона учестоввао је и уоперацијама на Блиском истоку против Ирака 1996. Наиме палубни авиони Ф-14 Томкет пратили су стратешке бомбардере Б-52Х током лета. Носач авиона је поново 1999 упућен у Персијски залив да био изводио операцију осматрања Зоне забрањеног лета на југу Ирака

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *