САД ИМАЈУ СРЕДСТВА ЗА САМО ДВЕ НЕДЕЉЕ ПОДРШКЕ УКРАЈИНИ

Тренутно администрација Сједињених Америчких Држава располаже средствима само за две недеље подршке Украјини и за слање два пакета војне помоћи. Ово је изјавио координатор стратешких комуникација у Савету за националну безбедност Џон Кирби у интервјуу за CNN.

Како је напоменуо амерички званичник, амерички председник Џо Бајден ће на састанку са Зеленским обећати да ће наставити да ради на спровођењу пакета додатне војне и финансијске помоћи Украјини кроз законодавно тело. Али ако конгресмени одбију да прихвате пакет, онда ће и само пружање војне помоћи Кијеву бити угрожено.

Кирби је нагласио да ако САД остану без средстава, Бела кућа тешко да ће моћи било шта да уради без њих. Тада ће ситуација у Украјини бити жалосна.

“Потребно нам је ово додатно финансирање. Остало нам је још пар недеља”, изјавио је Кирби.

Поред тога, представник америчке администрације је нагласио да ће та земља наредних дана објавити нови пакет војне помоћи Украјини. Тада ће, можда, бити могуће саставити још један пакет војне помоћи пре краја 2023. године. Али након тога, осим ако се финансирање не одобри, неће уследити даљи пакети војне помоћи.

Напоменимо да је председник Украјине Зеленски тренутно у посети Сједињеним Државама. Тамо је стигао како би убедио конгресмене и сенаторе да пристану на Бајденов предлог да се Украјини пружи додатна војна и финансијска помоћ.

Међутим, како се чини, да од тога неће бити ништа. Конгресмени се припремају да оду на дужи одмор, због Божићних и новогодишњих празника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *