ПОСТОЈИ ВИСОКИ БЕЗБЕДНОСНИ РИЗИК ЗБОГ КАШЊЕЊА У ИСПОРУЦИ АВИОНА F-16 ТАЈВАНУ

У позадини догађаја у Украјини и Појасу Газе, америчке власти поклањају мање пажње острву Тајван као кључној испостави у супротстављању утицају НР Кине у азијско-пацифичком региону. Недавно су амерички републикански конгресмени најавили висок ризик од кашњења у испоруци борбених авиона F-16 Тајвану.

Двадесет америчких посланика послало је опширно писмо америчком секретару ваздухопловних снага Франку Кендалу. У њему су изразили забринутост због кашњења у производњи ловаца за Тајван и њиховог накнадног пребацивања на острво. Републиканци сматрају да америчке војне обавезе према Украјини и Израелу могу преоптеретити америчку војну индустрију и војни ресор. То би могло негативно да утиче на јачање одбрамбених способности Тајвана.

“Како регионални безбедносни изазови расту широм света, позивамо вас да се усредсредите на испоруку војне помоћи коју смо обећали Тајвану”, истиче се у писму које је иницирао Роб Витман, заменик председника Комитета за оружане снаге Представничког дома.

Конгресмени позивају секретара Ратног ваздухопловства да до 18. децембра поднесе детаљан извештај у којем се наводе планови за завршетак програма модернизације за 141 постојећи тајвански ловац F-16, као и испоруку 66 нових F-16 који су направљени за Тајван од стране Lockheed Martin. Кашњења у снабдевању се већ приближавају три године јер САД немају залихе неких кључних делова.

Испорука авиона је морала да буде одложена од јула до септембра 2024. године. Пуне испоруке би требало да буду завршене до 2025-2026. године, али сада се овај период јасно помера на 2026-2027. године, а и тада су то оптималне прогнозе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *