БЕЛА КУЋА ИЗВЕСТИЛА КОНГРЕС САД О ИСПОРУЦИ ПРЕЦИЗНО ВОЂЕНИХ БОМБИ SPICE ИЗРАЕЛУ

Сједињене Државе планирају да испоруче Израелским одбрамбеним снагама серију прецизно вођених бомби типа Spice. О томе пише The Wall Street Journal.

Како наводи The Wall Street Journal, Бела кућа је већ послала обавештење америчком Конгресу о потенцијалном трансферу вођених једрећих бомби у Израел у износу од 320 милиона долара. Занимљиво, Американци желе да снабдевају Израел прецизно навођеном муницијом коју је развила израелска компанија Rafael. Испоставило се да, у оквиру споразума, америчка подружница компаније преноси бомбе у своју централу у Израелу, одакле ће ући у наоружање израелске војске.

Spice је контролисана једрећа бомба с инерцијалним системом контроле и навођења који укључује GPS, ТВ или термовизијско навођење током завршне фазе лета. Коришћена глава за навођење има широк угао гледања, а скенирање слике се одвија ван мреже. Бомбе ове породице могу да погоде циљеве на дометима од 60 до 125 км (информације варирају), тачност погађања циља је мања од три метра, вероватноћа погађања је 95%. Бомба може да упамти до 100 циљева у својој меморији и може да буде поново преусмерена у ваздуху од стране посаде јуришног авиона.

Бела кућа позвала је Израел да оружје које су пренели Американци употреби у складу са „законима рата“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *