РУСИ И ТУРЦИ ДЕЛЕ ЛИБИЈУ, АМЕРИКАНЦИ УЗНЕМИРЕНИ

Вашингтон је забринут због све већег утицаја Москве у Африци. Посебно постављају питања руско-либијски односи. Ово преноси америчка агенција Bloomberg са детаљима о томе шта се дешава.

Агенција напомиње да Русија и источни део Либије намеравају да закључе одбрамбени споразум. Либија је заправо подељена на две зараћене половине и нема ни једну владу. Западни део земље је у савезу са Турском, а крхко примирје у скоро деценијском грађанском рату на снази је већ трећу годину.

Истовремено, Руска Федерација жели да прошири своје војно присуство у региону и под контролом 79-годишњег врховног команданта Либијске националне армије (ЛНА), маршала Халифе Хафтара, који је посетио Москву 26. септембра на позив Министарства одбране Русије. То би могло довести до тога да ће Руска Федерација имати поморску базу на либијској обали, што ће јој омогућити да се снажно учврсти у близини јужне Европе и представља нови изазов за Вашингтон и његове европске партнере.

“Ескалација руске активности у Либији представља нови изазов за Сједињене Државе и њихове европске савезнике, који су већ у сукобу са Кремљом око рата у Украјини и потенцијалне улоге земље у широј блискоисточној кризи која проистиче из рата између Израела. и Хамас”, наводи агенција.

Према речима бившег специјалног изасланика САД за Либију Џонатана Винера, америчка администрација ову претњу схвата „веома озбиљно“.

“Држање Русије ван Медитерана је увек био кључни стратешки циљ”, наводи Винер.

Према његовим речима, Бела кућа разуме да је перспектива стварања пристаништа за руска војна пловила у једној од лука у Либији у сваком случају далека, пошто је морским лукама те афричке земље потребна озбиљна модернизација. Али Вашингтон је у сваком случају узнемирен и помно ће пратити развој догађаја, јер не жели да добије још један регионални проблем, сажели су медији.

Подсећамо да су током совјетске ере бродови совјетске морнарице могли слободно да уђу у било коју луку у Либији. Совјетски војни саветници и специјалисти слати су у Либију од 1970. до 1991. године.

0 коментара на “РУСИ И ТУРЦИ ДЕЛЕ ЛИБИЈУ, АМЕРИКАНЦИ УЗНЕМИРЕНИ

  1. SAD nikad nisu uspele da drže ruse “van Mediterana”. Sovjetska 5. Eskadra ja uvek bila prisutna u Mediteranu i pratila 6. Flotu SAD. 5. Eskadra se formira od Crnomorske flote, a 6. Flota SAD je deo 2. Atlanske flote SAD. Mene samo čudi zašto su rusi dozvolili uništenje Linije, posebno jer su to vodile francuske i italijanske snage, bez direktnog učešća SAD. Tada su se Libija i Gadafi mogli sačuvati ruskom intervencijom samo jedne brigade mornaričko desantne pešadije i tada prisutnim brodovima 5. Eskadre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *