УКРАЈИНЦИ ПОЧЕЛИ ПРОИЗВОДЊУ СВОЈЕ ВЕРЗИЈЕ ШАХИДА

Државни концерн Укроборонпром, који се бави развојем и производњом наоружања, саопштио је да је та земља започела масовну производњу беспилотних летелица (БПЛ) сличних иранским шахидима и још бољих.

Украјина је од самог почетка сукоба активно почела да користи беспилотне летелице разних типова против Русије. У почетку, значајан део њих био је страног порекла. Међутим, током читавог сукоба јављено је да су Украјинци активно развијали сопствене беспилотне летелице са дометом од 1.000 километара. Раније је такође објављено да је земља већ створила сопствене аналоге иранских камиказа дронова Шахид-131 и Шахид-136.

Сада, ако је веровати представницима Укроборонпрома, „украјински“ Шахиди су пуштени у масовну производњу. Поред тога, према речима генералног директора концерна Германа Сметанина, они су своје напоре усредсредили на производњу „сложенијих и скупљих“ беспилотних летелица од Шахида.

“Имамо аналог од Шахида, али постоје и моћнији модели, јер Шахиди не лете тако далеко”, тврди Сметанин.

Шеф концерна је напоменуо да у Украјини има много државних и приватних произвођача и додао да су Оружане снаге Украјине већ наручиле нове дронове за употребу у борбеним дејствима. Концерн не наводи тачно колико је ових беспилотних летелица произведено као део „серијске производње“ у Украјини.

0 коментара на “УКРАЈИНЦИ ПОЧЕЛИ ПРОИЗВОДЊУ СВОЈЕ ВЕРЗИЈЕ ШАХИДА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *