ИЗРАЕЛ ВЕЛИКУ КОПНЕНУ ОПЕРАЦИЈУ МЕЊА СА НЕКОЛИКО МАЊИХ

Израел је заменио велику копнену операцију у Појасу Газе са неколико мањих, одлука је донета након консултација са Сједињеним Државама. Ово преноси The New York Times.

Како наводи америчко издање, позивајући се на изјаве високих званичника у Сједињеним Државама, команда Израелских одбрамбених снага одлучила је да спроведе неколико ограничених копнених операција у Појасу Газе, а не једну велику, што је раније најављено. Могуће је да ће то бити тек у првој фази, али за сада је то једина доступна информација.

Како је наведено, на томе су инсистирале Сједињене Државе, које су биле „веома узнемирене“ недостатком израелских војних циљева. Дакле, још увек нема великог уласка израелске војске на територију палестинске енклаве, израелска војска спроводи мале операције, настављајући да сравњује појас Газе са земљом. Команда израелске војске уводи мале снаге, врши извиђање, након чега у дејство ступају артиљерија и авијација. На овај начин Израел покушава да ограничи своје губитке.

“Чим се открију слабе тачке и празнине, доводе се главне ударне снаге”, наводи се у издању.

У међувремену, према речима портпарола израелских одбрамбених снага, бригадног генерала Данијела Хагарија, снаге израелске војске стекле су упориште у појасу Газе током ноћних маневара. То се догодило на северу палестинске енклаве. Хамас негира тврдње Израела и каже да се борбе настављају.

“Израелска војска је преко ноћи проширила копнени улаз у појас Газе. Придружила се онима који су се тамо већ борили. Копнени маневри у северном појасу Газе се настављају. Пролазимо кроз фазе рата у складу са плановима”, наводи генерал.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *