КОПНЕНА ОПЕРАЦИЈА МОЖЕ ПОТРАЈАТИ АЛИ ПОСЛЕ ЊЕ ХАМАСА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ

Копнена операција Израелских одбрамбених снага у Појасу Газе требало би да буде последња, након њеног завршетка покрет Хамас ће престати да постоји. Ово је изјавио израелски министар одбране Јоав Галант.

Копнени део операције Гвоздени мачеви трајаће од месец до три, у зависности од тога како се одвија, изнео је ово мишљење израелски министар одбране Јоав Галант. Односно, више се не надају брзом окончању непријатељстава у Израелу. Истовремено, према његовим речима, ово би требало да буде последња копнена операција израелске војске у Појасу Газе, након које од покрета Хамас не би требало ништа да остане, требало би да буде потпуно уништена. Стога, Израелци неће журити.

“Ово би требало да буду последњи маневри у Гази из простог разлога што после њих неће бити Хамаса. Биће потребно месец, два, три, али на крају више неће бити Хамаса”, навео је Галант.

Он ништа није рекао о времену почетка копнене операције, али је нагласио да израелско ваздухопловство сада припрема терен за то настављајући бомбардовање Палестинске управе. Колико ће ово трајати, опет, нема информација, али судећи по изјавама које стижу из јеврејске државе, Израелци желе најпре да сравне са земљом појас Газе, па тек онда да тамо пошаљу пешадију и тенкове.

“Пре него што непријатељ наиђе на оклопне и пешадијске трупе, наићи ће на бомбе ваздухопловства. Имам утисак да знате шта вас чека убице, тачно и веома ефикасно, и то је до данас јасно доказано”, додао је министар.

Раније је један број стручњака сугерисао да се и Хамас припремао за борби с израелском војском, па би губици на обе стране били веома велики, посебно међу цивилима. Још се не зна да ли ће се и друге групе придружити Хамасу; САД су већ запретиле да ће ући у сукоб на страни Израела ако неко подржи Палестинце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *