КАКО ЈЕ ЈЕДНА ОД ТРИ ИКОНЕ ХЛАДНОГ РАТА ДОБИЛА НОВУ УЛОГУ У РАТУ У УКРАЈИНИ!

Foto: Shutterstock

Снимак који приказује како је тенк Т-55 модификован и претворену у даљински управљиву бомбу која јури према украјинским линијама поново је вратила у фокус интересовања овај помало заборављени тенк који и даље представља ударну песницу у оклопним јединицама земаља Африке, Блиског истока, Централне и Југоисточне Азије.

Тенк Т-55 када се појавио обележио је многе сукобе у време Хладног рата. Оно што је била пушка Калашњиков за пешадију, МиГ-21 за авијацију, то је Т-55 за оклопне снаге. Тенк се употребљавао и после краја Хладног рата. Није постојао сукобу коме се није појавио тенк Т-55, што је сасвим довољно да да укратко прикаже овај тенк.

Искуство употребе тенкова Т-34 за време Другог светског рата, као и примена нових решења на тенку Т-44 који се појавио пред сам крај Другог светског рата 1944. отпочео је развој новог тенка.

Прототип новог тенка произведен је 1947. под називом Т-54, који је у односу на своје претходнике био најнижи тенк на свету са топом калибра 100 мм.

Први модели тенка Т-54 нису имали ПВО митраљез него класични калибра 7,62 мм спрегнут са куполом.

У серијску производњу тенк је кренуо 1949/50 производио се осим у Совјетском Савезу и у Пољској и Чехословачкој чије верзије у свом наоружању је имала и бивша ЈНА, ВЈ, ВСЦГ и до повлачења Војска Србије.

Тенк Т-54 производио се у верзијама Т-54А, Б и Ц. У односу на А последње верзије добиле су стабилизацију топа и гасна комора на устима цеви тенка.

Foto: Shutterstock

Његов наследник под ознаком Т-55 почео се производити 1955. године и показао је убрзо свој квалитет у односу на западну конкуренцију.

Општа конструкција тенка је стандардна купола на средини тенка, управно одељење напред и моторно-трансмисионо позади.

Посада четворочлана: возач напред у телу, лево, борбени део посаде командир, нишанџија и послужилац у куполи. Командир и нишанџија на левој страни тенка, а послужилац на десној од задњака.

Основно наоружање тенка Т-55 је прерађени бродски топ калибра 100 мм који је на Т-55 познат под ознаком Д-10-Т2С изолучене цеви, са гасном комором на устима и хоризонтално клинастим затварачем са могућношћу пуњења са десне стране.

Тенк има борбени комплет од 43 једноделне граната у обичној верзији, док је у командировој верзији број граната мањих за 6 због уградње додатног командног радио уређаја Р-112.

Топ и спрегнути митраљез су стабилизовани вертикално и хоризонтално брзина гађања је 4-7 метака у минути.

Борбени комплет чине следеће гранате: тренутно фугасне, кумулативно-неротирајуће и панцирно-обележавајући меци, и поткалибарни метак.

Гранате су распоређене у целом тенку десно од возача 18 комада, у ункеру између борбеног и мототрансмисионог одељња 12 комада, у куполи 7 комада, затим 2 лево и 4 на бочној плочи борбеного одељења.

Од додатног наоружања тенк има спрегнути митраљез ПКТ 7,62 мм. Борбени комплет је 2.250 метака сложених у 9 кутија са по 250 метака.

У верзијама од Т-55 уграђен је ПВО митраљез ДШК калибра 12,7 мм. Муниција је исто спакована по 200 метака у 5 муницијских кутија са паковањем од 50 метака.

Нишанџија тенка има телескопску нишанску справу ТШБ-32, ИЦ дурбин ТПН-1 који суже за осматрање и нишањење. Тенк поседује и справе за посредно гађање на даљинама до 15.000 м.

ИЦ уређаје поседује командир и возач, а послужилац само дневни перископ.

Командирова турела омогућава помоћу перископа ТПКУ-2Б сматрање у јругу од 360 степени.

Foto: Shutterstock

Купола на тенку Т-55 је ливена, овалног облика и ниског профила: Дебљина челика креже се од 100 до 120 мм.

Тело тенка састављено је од варених челичних плоча различитих дебљина. Тенк има малу масу од свега 36 тона у њега је угађен дизел мотор јалине 427кW В-55 који има 12 цилиндара и смештен је уз адњем делу тенка. Сви тенкови имају уређај механичке полуге за управљање тенком.

Од помоћних уређаја Т-55 је први совјетски тенк у који је уграђена била колективна НХБ заштита која омогућава самохерметизацију тенка, односно стварања натпристика и додатну херметизацију од продора радијације, и хемијско-биолошког оружја.

Систем нуклеарне заштите реагује на радијацију и активира се аутоматски. Тенк поседује и аутоматски противпожарни уређај са распоређеним млазницама у целом тенку.

Тенк може да произведе димну завесу убацивањем погонске смеше у загрејани издувни колектор одакле излази густ облак дима.

Од специјалних уређаја на тенк је могуће монтирати тенковски дозер и чистач мина са дисковима или плугом. Овај тенк наћази се у наоружању великог броја земаља света посебно у Азији и Африци, а словеначку модернизацију користи и украјинска војска.