22 БОРБЕНА ВОЗИЛА BRADLEY СТИГЛА БРОДОМ У ХРВАТСКУ! СЛЕДИ РЕМОНТ И ПРИЈЕМ У ХРВАТСКУ ВОЈСКУ

Foto: Shutterstock

Амбасада Сједињених Америчких Држава објавила је да су 6. децембра у луку Ријека стигла прва 22 од 89 борбених возила пешадије М2А2 Bradley Оружаних снага Хрватске .

„Ова моћна платформа ће ојачати капацитете Хрватске војске, ојачати одбрамбени положај НАТО-а у региону и понудити побољшане могућности хрватској војсци за обуку и партнерство са Оружаним снагама Сједињених Држава“, саопштила је амбасада САД.

Борбена возила Bradley ће се транспортовати у фабрику за специјална возила Ђуро Ђаковић (ДДСВ) где ће бити комплетно ремонтована.

„Обимни процес ремонта ће се састојати од ремонта погона возила, уградње нових система наоружања фарбања и инспекције како би се обезбедило да сва возила испуњавају највише стандарде. Када се обнова заврши, радници фабрике Ђуро Ђаковић ће бити обучено и опремљени за дугорочно одржавање Bradleyа Хрватске војске. Рад у Ђури Ђаковићу ће такође отворити могућности да објекат ради на возилима Bradley других партнерских земаља. Ђуро Ђаковић специјална возила је изабран за место реконструкције због значајне техничке стручности и јаке репутације компаније“, каже се у саопштењу амбасаде САД.

Америчка амбасада је такође додала да хрватски пријем борбених возила пешадије Bradley чини снажног и способног савезника још јачим и способнијим. То такође означава још једно критично заједничко америчко-хрватско улагање у одбрану Хрватске и нашу колективну безбедност као блиских савезника у НАТО-у“, рекао је отправник послова САД Марк Флеминги додао да ова испорука показује проширену корист од америчко-хрватског одбрамбеног партнерства са реновирањем локације Ђуро Ђаковић у Славонском Броду, која брзо постаје важно средиште за ову врсту посла, промовишући економски развој региона“, рекао је Отправник послова Флеминг.

Foto: Shutterstock

„Дубоко ценимо наше блиско партнерство са хрватском владом на овом важном пројекту за добробит обе наше земље“, додао је он.

Сједињене Државе су поносне што подржавају хрватски програм Бредлија и наше заједничке обавезе према НАТО алијанси. У том циљу, обезбедили смо скоро 57 милиона долара војне помоћи за овај програм како бисмо повећали расходе Хрватске од 145,2 милиона долара. Поред тога, Национална гарда Минесоте помоћи ће Хрватској да изгради, одржи и интегрише Бредлијеву способност кроз дугорочне иницијативе Програма државног партнерства (СПП) заједно са хрватским оружаним снагама. Ово показује да сарадња у области одбране остаје камен темељац билатералних односа САД и Хрватске. И да, као и увек, заједно стојимо јачи.

БОНУС ВИДЕО: