ВОЈСКА БУРКИНЕ ФАСО УХВАТИЛА ЗАПАДНЕ ШПИЈУНЕ КАКО ДЕЛУЈУ СА ТЕРОРИСТИМА

Foto: Screenshot YouTube

Западни медији још увек извештавају о томе како је капетан Ибрахим Траоре протерао француске снаге и обећао да ће се борити против тероризма у Буркини Фасо, али несигурност као последица сукоба са џихадистимани даље постоји, а све више људи и даље бива убијено или расељено из својих домова.

У складу са диктатом моћи на Западу, западни медији то чине како би бацили сенку на Траореову владу и окренули локалну и јавну подршку против његове владе. То је тактика коју је Запад користио изнова и изнова да уклоне лидере који се не уклапају у њихов план. Међутим, док капетан Траоре није у потпуности очистио Буркину Фасо од џихадистичке опасности, чињеница је да је урадио више за две године колико је на власти него што су Французи урадили за све своје године борбе против тероризма у земљи. И сигурно је да би, имајући више времена, капетан Траоре победио у овој борби против тероризма и несигурности не само у Буркини Фасо, већ и у региону Сахела.

Поред тражења одбрамбеног партнерства са другим земљама, укључујући Русију и Руанду, као и Мали и Нигер, један од главних начина на који је капетан Траоре показао своју одлучност у борби против тероризма у земљи је и јачање војске Буркине. У једном интервјуу, капетан Траоре је открио да је један од разлога зашто војска Буркине није могла много да постигне у борби против тероризма тај што војска није била адекватно опремљена у смислу опреме и обуке. Говорио је и о томе како су услови живота војника утицали на њихов морал у борби. Дакле, без добре хране, војне опреме или обуке, није ни чудо што се није могло много учинити. Због тога је Траоре преузео на себе да опреми војску и подигне морал војника. Дакле, једна од првих ствари које је урадио била је да осигура да су животни услови војника побољшани и пријављено је да је капетан Траоре понекад ишао у мисије са својим војницима како би подигао њихов морал. У погледу набавке војне опреме, капетан Траоре је био прилично стратешки. Након што је избацио Француску која је раније диктирала коју војну опрему земља може да купује и од кога би земља могла да купује, Траоре је наставио да формира одбрамбену сарадњу са земљама чији су интереси усклађени са њим, као што су Русија, Северна Кореја и Кина.