ШТА ЗНАЧИ ИЗЛАЗАК РУСИЈЕ ИЗ СПОРАЗУМА О КОНВЕНЦИОНАЛНИМ СНАГАМА У ЕВРОПИ? ЧЕКА ЛИ ЕВРОПУ НОВА ТРКА У НАОРУЖАЊУ?!

Руски председник Владимир Путин, дан после свог говора на паради поводом Дана победе 9. маја на Црвеном тргу, док је Запад исмејавао недостатак тенкова, саопштио је да Русија излази из Споразума о конвенционалним снагама у Европи, кад се то питање буде разматрало у руском парламенту.

За особу који ће разматрати питање отказивања Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи у парламенту именован је заменика министра спољних послова Сергеја Алексејевича Рјабкова.

О изласку Русије из Спразума свој коментар за телевизију Фронт дао је магистар међународних односа и војни коментатор Бошко Јовановић, који сматра да неће бити никакве нове трке у наоружању него, да је у питању премоћ Русије и да о овом изласку из Споразума треба да мисле Финска и балтичке државе.

“Излазак Русије из Споразума о ограничењу о конвенционалним оружаним снагама у Европи не значи ништа и никакву нову трку у наоружању нећемо имати јер копнена војска у САД је спуштена на ранг испод морнарице и ваздухопловства, јер њима значе више морнарица и ваздухопловство у сукобу са Кином, а Европа је неспособна да производи оружје. Европа има професионалну војску, која не може да одговори изазовима времена, границе чува полиција, тако да никакву трку у наоружању неће да представља излазак из Русије, већ је у питању чиста премоћ Русије, и о томе превасходно треба да мисли Финска и балтичке земље.”, рекао је војни коментатор Јовановић за Телевизију Фронт.

Подсетимо, ЦФЕ Уговор потписали су у Паризу 1990. године представници 16 држава чланица НАТО -а и шест чланица Варшавског пакта, а 1999. године на самиту Организације за европску безбедност и сарадњу ( ОЕБС ) потписана је ажурирана верзија споразума.

Тај документ тад су ратификовале само четири државе – Русија, Белорусија, Казахстан и Украјина. Русија је 2007. године суспендовала учешће у Споразуму док земље НАТО не ратификују документ и не почну да га испуњавају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *