ШОЈГУ УПОЗОРАВА: Украјина крстарећим ракетама планира напад на Русију, укључујући и Крим! Употреба пројектила укључиће Велику Британију и САД у рат

ТВ ФРОНТ/РИА НОВОСТИ

Оружане снаге Украјине планирају да нападну територију Русије, укључујући и Крим, крстарећим ракетама ХИМАРС и Сторм Шедоу, изјавио је министар одбране, генерал армије Сергеј Шојгу на седници колегијума ресора.

„Употреба ових ракета ван зоне специјалне војне операције значиће пуно укључивање САД и Велике Британије у сукоб и повлачиће тренутне ударе на центре одлучивања на територији Украјине“, нагласио је министар.

Foto: Shutterstock

Почетком маја, Велика Британија је предала Украјини серију пројектила Сторм Шедоу (Storm Shadow). 

Како је пренео CNN, Лондон је добио уверавања из Кијева да ће они бити коришћени само против циљева „на сувереној територији Украјине”. 

Од тада су Оружане снаге Украјине више пута нападале нове руске регионе овим пројектилима.

Сторм Шедоу (Storm Shadow) је стелт крстарећа ракета лансирана из авиона. Ово је заједнички развој француске Матре и британског Бритиш Ероспејс (British Aerospace). 

Сада оружје производи МБДА (MBDA). 

Извозне верзије имају максимални домет 250 км, а са модификацијом чак 560 км.

Москва је више пута изјављивала да западна војна помоћ не доноси добро Украјини и само продужава сукоб, а транспорт наоружања постаје легитимна мета руске војске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *