САУДИЈСКА АРАБИЈА И ЕГИПАТ ЗАИНТЕРEСОВАНИ ЗА КУПОВИНУ КИНЕСКИХ ЛОВАЦА Ј-10! Замена за Торнадо и СУ-35С?

Сајт ” Tactical Report” објавио је ифнормацију да су Египат и Саудијска Арабија заинтересовани за куповину кинеског борбеног авиона Chengdu Ј-10Ц “Vigorous Dragon”.

Ријад после успешног посредовања Пекинга у постизању мира после дугогодишњег рата у Јемену и отопљавања односа ове заливске краљевине и Ирана почео је поглед да баца према Пекингу и набавци кинеских борбених авиона.

Саудијска Арбија већ неколико деценија купује искључиво западно наоружање пре свега борбене авионе и ракете ваздух-ваздх, а конкретни кораци у односима са Кином била је куповина балистичких ракета средином 1980 тих, затим изградњом фабрике ракета 2019 године.

Foto: Shutterstock

Тренутно Ратно ваздухопловство Саудијске Арабије располаже са 200 борбених авиона следећих верзија F-15S/SA Strike Eagles, 60 F-15C Eagle, 21 F-15D Eagle, and 72 Eurofighter Typhoons.

Саудијсци планирају да са кинеским Ј-10 замене јуриишнике Панавиа Торнадо, који су застарели и чијих 80 примерака требало би полако да излази из оперативне употребе.

Ј-10Ц како се наводи требало би да носе дронове камиказе Sky Saker FX80, Cruise Dragon 5 и 10.

Иначе стручњаци кажу да су кинези пристали да од Саудијске краљевине купују нафту и да је плаћају у Јунаима. Такође Кина у Саудијској Арабији гради и 5Г мрежу и то компанија Хуавеј.

Друга земља која је заинтерсована за куповину кинеског борбеног авиона Ј-10 је Египат који планира да од Пекинга купи 12 летелица Ј-10Ц, који жели да надокнади пропали уговор о куповини ловаца Су-35 и немогућности одржавања ловаца МиГ-29М, јер Москва не може да гарантује испоруку опреме и резервних делова партнерима широм земљине кугле.

Ј-10Ц спада у авион по категорији 4++ гнерације, а спомиње се и опција да је ТРијад спреман да замени и америчке ловце Ф-15 са кинеским ловцем 5 генерације ФЦ-31. Саудијска Арабија иначе има и школско борбене авионе Л-15 који су се показали напредним, па се отуда спекулише да је можда то био корак Ријада да се одлучи за Ј-10Ц.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *