ПРОЛЕЋНА ОЛУЈА У ЕСТОНИЈИ: БРИТАНСКИ МАРИНЦИ ИЗВЕЛИ ДЕСАНТ НА ПЛАЖУ СЕВЕРНО ОД ТАЛИНА

Десетине припадника британских краљевских маринаца искрцало се у петак увече 19. маја 2023. из гумених чамаца на плажу северно од Талина, главног града Естоније.

Циљ операције, односно десанта у оквиру војне вежбе “Пролећна олуја била је тестирање способности савезника да распореде појачанја снагама НАТО у Естонији.

Краљевски маринци, који су учествовали у војној вежби су део британског војног контингента од 900 људи који су распоређени као појачања снагама НАТО у Естонији због одржавања војне вежбе “Пролећна олуја 2023”.

Војна вежба “Пролећна олуја се сматра једном од највећих годишњих војних вежби у Естонији у којој учествује 14.000 војника из 11 чланица НАТО и земаља партнера укључујући: Естонију, Канаду, Данску, Француску, Грузију, Немачку, Италију, Летонију, Пољску, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе.

У вежби учествују тенкови, борбена возила пешадије, хаубице, као и ловачки авиони, хеликоптери и патролни, мински и десантни бродови.

На Самиту НАТО-а 2022. године, савезници су се обавезали на распоређивање додатних снажних, борбено спремних снага на источном крилу НАТО-а. Циљ је да се од постојећих борбених група повећа на јединице величине бригаде, када и где је то потребно. Ова посвећеност је подржана брзо доступним појачањима, унапред постављеном опремом и побољшаним системом команде и контроле.

Такође у мају, вежба „Грифин шок“ успешно је тестирала брзо кретање америчких снага преко граница и јачање НАТО борбене групе у Пољској из батаљонског у бригадни ниво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *