ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ МАЈОР У ПЕНЗИЈИ ВЛАДИМИР СТАРЧЕВИЋ, НЕКАДАШЊИ КОМАНДАНТ РВ И ПВО

ТВ ФРОНТ/Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије

Преминуо је генерал мајор у пензији Владимир Старчевић, некадашњи командант нашег ваздухопловства…

Владимир Старчевић је рођен 9. августа 1949. године у месту Љубић, код Чачка, Србија. Завршио је Ваздухопловну војну гимназију у Мостару као ученик 4. класе 1967. године. Ваздухопловну војну академију (ВВА) у Земунику код Задра завршио је 1970. године као један од најбољих у 21. класи, добио чин потпоручника и летачко звање пилота.

После ВВА завршио је Курс наставника летења и остао на служби у 105. лбап (ш) у Земунику код Задра.

Обављао је дужност пилота, наставника летења, командира авијацијског одељења, заменика командира авијацијске ескадриле, вршиоца дужности командира авијацијске ескадриле. Одлази у КША РВ и ПВО и по завршетку остаје за наставника тактике ваздухопловства.

Био је наставник тактике у Центру високих војних школа РВ и ПВО и Начелник катедре тактике и оператике у Центру Високих војних школа РВ и ПВО. Потом је начелник органа за оперативне послове у команди Ваздухопловног корпуса, а потом и начелник органа за оперативне послове у Команди РВ и ПВО.

Од 2002. године, након гашења вида, односно стратегијске групације РВ и ПВО, постаје командант Ваздухопловног корпуса, који обједињава све јединице и саставе РВ и ПВО.

Фото: Удружење пензионисаних летача и падобранаца Србије

Одликован је Медаљом за војне заслуге, Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрним мачевима, Орденом за војне заслуге са златним мачевима и Ордена витешког мача.

Службовао је у гарнизонима Задар и Београд.

Активна војна служба престала му је 31. марта 2005. у чину генерал-мајора са дужности команданта ВаК.

После пензионисања са породицом је живео у Београду.

Владимир Старчевић је био члан нашег Удружења и остаће у сећању другова и класића као особа која је својим ангажовањем на много начина допринела очувању и неговању наших ваздухопловних традиција.

И овим путем, породици Владимира Старчевића упућујемо изразе најдубљег саучешћа.Време и место сахране ће бити накнадно објављени.

0 коментара на “ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ МАЈОР У ПЕНЗИЈИ ВЛАДИМИР СТАРЧЕВИЋ, НЕКАДАШЊИ КОМАНДАНТ РВ И ПВО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *