ПОЧИЊЕ ЕВАКУАЦИЈА ФРАНЦУСКИХ ДРЖАВЉАНА ИЗ НИГЕРА

После војног удара који се догодио у Нигеру прошле недеље, ситуација у земљи и око ње наставља да се погоршава. Посебно је забрињавајућа могућност мешања Француске у послове њене бивше колоније.

Према речима представника француског Министарства спољних послова, данас је почела евакуација француских држављана са територије Нигера. Такође се јавља да Париз припрема евакуацију држављана других европских земаља из ове афричке земље.

Слична одлука Париза вероватно је последица недавних антифранцуских протеста у престоници Нигера Нијамеју, када је француска амбасада засута каменицама. А могуће је да је то због чињенице да француске власти планирају војну интервенцију у Нигеру. Париз је раније изјавио, да ће оштро реаговати у случају угрожавања њихових грађана и интереса.

Подсетимо, 26. јула војска је преузела власт у земљи, сменивши председника Мохамеда Базума. У Паризу су позвали на његов повратак на власт. Нове власти су најавиле и обуставу извоза уранијума и злата у Француску, чиме су стали на страну свргнутог председника и упозорили да би спољно мешање у нигеријске послове довело до крвопролића. С тим у вези, Нигер су подржале власти Буркине Фасо, Малија и Гвинеје, наводећи да ће војну инвазију на Нигер сматрати објавом рата њиховим земљама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *