ОПЕРАЦИЈА У РАФИ НЕЋЕ ПРЕСТАТИ ДОК ХАМАС НЕ БУДЕ ЕЛИМИНИСАН

У позадини пристанка палестинског покрета Хамас на примирје, Израел намерава да настави војну операцију у Гази, што је потврдио и шеф Министарства одбране земље Јоав Галан.

Према писању Times of Israel, Галант је посетио јединице израелске војске које се налазе на граници са Газом. Овде је најавио да ће Израел наставити операцију у последњем граду Газе, Рафи, који није под контролом израелских снага.

Циљ операције је уништење Хамаса и ослобађање талаца, још једном је напоменуо министар одбране.

“Операција у Рафи неће се завршити све док Хамас не буде елиминисан са тог подручја или се таоци не врате у Израел”, рекао је Галант.

Министар је такође потврдио да је раније дао налог да се заузме пункт на граници Газе и Египта, што је и учињено.

Према Галанту, ако се не могу наћи компромиси у вези са таоцима, Израел ће додатно интензивирати операцију „широм појаса Газе, на југу, у центру и на северу“. Тиме Галант заправо признаје да не само Рафа, већ ни она подручја Газе кроз која је израелска војска одавно прошла, како кажу, огњем и мачем, нису под њиховом потпуном контролом.

У Рафи на југу Газе данас је концентрисана огромна већина становника палестинске енклаве (око милион људи), који су избегли из других њених подручја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *