НЕМАЧКА РАЗМИШЉА ДА ЧИТАВУ БРИГАДУ ТРАЈНО РАСПОРЕДИ У ЛИТВАНИЈИ! Јачање источног крила НАТО пакта

Борис Писториус немачки министар одбране саопштио је да та земља размишља да трајно распореди војску у Литванији.

Писториус је ово изјавио тком редовне посете Виљнусу.

Foto: Printscreen Youtube

„Немачка је спремна да трајно распореди бригаду у Литванији“, рекао је немачки министар новинарима у Вилњусу.

„Балтички регион је у опасности због своје локације и морамо да реагујемо будно, морамо да уложимо напоре да обезбедимо безбедност источног крила НАТО-а“, додао је он.

Међутим, Писторијус није могао да одговори када би Литванија могла да очекује да комплетна бригада буде распоређена у Литванији.

„Пре свега, потребна нам је и машинерија и опрема. Такву бригаду сигурно није могуће распоредити за неколико месеци. Спремни смо да распоредимо такву бригаду, али за то морамо да разговарамо о заједничкој инфраструктури и плановима развоја“, рекао је он после састанка са министром одбране Литваније Арвидасом Анушаускасом.

Foto: Printscreen Youtube

Прошле године, литвански и немачки лидери потписали су заједничко саопштење о распоређивању бригаде у Литванији, али је само командни елемент бригаде сада смештен у Литванији, упркос жељи Вилњуса за стално присуство бригаде.

Берлин је до сада говорио да ће само део бригаде бити распоређен у Литванији, док ће преостали део остати у Немачкој и да би по потреби могао бити пребачен у балтичку земљу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *