НАТО ПАКТ ИЗНАД ХРВАТСКЕ, ИТАЛИЈЕ И СРЕДОЗЕМЉА ПОКРЕНУО НУКЛЕАРНУ ВОЈНУ ВЕЖБУ! СТИЖУ И БОМБАРДЕРИ Б-52Х!

Северноатланска алијанса у понедељак 16. октобра започела годишњу вежбу “Постојано подне” које се односи на употрену нукеларног оружја (симулација) које ће се ове 2023. одвијати у ваздушном простору Хрватске, Италије и Средоземља. Вежба траје до наредног четвртка 26. октобра.

У овој вежби учествоваће више од 60 борбених авиона међу којима осим ловаца који могу да носе тактичко нукеларно оружје су авио танкери и стратешки бомбардери дугог долета Б-52.

У овогодишњој вежби учествује 13 чланица алијансе, а међу њима је и Немачка.

Генерални скеретар НАТО пакта Јенс Столтенберг саопштио је у петак 13. октобра да ће наредне недеље Североаталнска алијанса покренути велику војну вежбу “Постoјaно подне” која се сваке године одржава у октобру, а ове 2023. одржаће се на простору Медитерана.

„Наше нуклеарне снаге су од суштинског значаја за одвраћање. Следеће недеље ћемо спровести нашу годишњу вежбу Постојано подне, која се одржава сваког октобра“, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Нови стратешки концепт НАТО-а, који су лидери савезника усвојили на самиту у Мадриду у јуну 2022., јасно показује да је „основна сврха нуклеарних способности НАТО-а очување мира, спречавање принуде и одврац́ање агресије“.

У њему се наглашава да ће „све док постоји нуклеарно оружје, НАТО остати нуклеарни савез.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *