НА ПОЉСКО-ЧЕШКИМ ВОЈНИМ ВЕЖБАМА УВЕЖБАВАНО ЈЕ НОЋНО ДЕСАНТИРАЊЕ ПАДОБРАНАЦА И ЗАУЗИМАЊЕ АЕРОДРОМА

На полигону Дравске у Пољској, током пољско-чешких војних вежби, увежбавано је ноћно десантирање падобранаца и заузимање аеродрома. На овом догађају учествовало је око пет хиљада падобранаца из Пољске и Чешке.

Прича о вежби је објављена у часопису Polska Zbrojna.

Према сценарију маневара изведених у оквиру вежбе Swift Response 24, након заузимања аеродрома и околине, падобранци су морали да задрже своје положаје до доласка оклопно-механизованих јединица.

Само деснтирање није било екстремно. Први су из авиона искочили падобранци Краковске бригаде са висине од око две хиљаде метара, па им нису били потребни апарати за кисеоник. За скок су коришћени контролисани падобрани. Десантирање је извршено ноћу. Задатак ваздушно-десантне јединице био је да извиђа локацију и снагу замишљеног противника пре искрцавања главних снага.

Главне снаге су те ноћи искочиле из авиона 3. винга тактичке авијације. То су били падобранци исте краковске бригаде, као и њихове колеге из чешког 43. ваздушно-десантног пука. Искаканје је извршено са висине од 300 метара, након чега су савезници почели да заузимају аеродром лажног противника.

Готово паралелно са овим вежбама, у Румунији се одвија највећа ваздушна операција НАТО, Joint Forcible Entry. У њему намерава да учествује две хиљаде падобранаца из шест држава алијансе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *