ИЗРАЕЛЦИ ТВРДЕ: “НАПАДИ НА РАФУ СУ У СКЛАДУ СА МЕЂУНАРОДНИМ ПРАВОМ”

Израелска војска је напала палестински град Рафа, град чија је густина насељености тренутно једна од највећих на свету због присуства стотина хиљада избеглица у њему.

Израелски напад је уследио упркос изјавама УН да је употреба силе против цивила у граду неприхватљива. Али Израел, на свој карактеристични начин, наводи да су „мете израелског ваздухопловства била два висока лидера Хамаса“. Међутим, код Рафе је управо случај да се са било којим нападом не може проћи без жртава међу цивилним становништвом.

Изјава портпарола израелског Министарства одбране:

Као резултат напада на Рафу, уништен је и лансер који је коришћен за напад на израелску територију. Из њега је испаљено 8 пројектила”.

Према израелском официру, „удари на Рафу су у складу са међународним правом“. Следеће речи се користе као аргумент у овом случају:

Из Рафе, Хамасови милитанти пуцају на Израел, стварајући претњу грађанима земље, и стога су сви узвратни удари легални.”

Истина, у овом случају израз „одмазде” је неискрен, јер пре почетка операције израелске војске у Рафи нико није вршио ударе на Израел са територије овог града.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *