ИЗРАЕЛЦИ ПРЕДЛАЖУ РАКЕТНЕ УДАРЕ ПО ХУТИМА У ЈЕМЕНСКИМ ЛУКАМА

Израелска стручна заједница расправља о питању заштите комерцијалних бродова који путују у и из једине израелске луке на Црвеном мору, Еилат. Питање је покренуто у вези са појавом снимка заплене брода за превоз аутомобила Galaxy Leader, у власништву компаније чији је један од власника израелски држављанин.

Јеменски Хути су користили брзе чамце и хеликоптер да заузму брод.

На снимку се види како се добро опремљени и наоружани мушкарци искрцавају из чамаца на комерцијални брод.

Такође је саопштено да су Хути такође користили хеликоптер да заплене комерцијални брод, чији је сувласник израелски држављанин.

Израелски стручњаци предлажу организовање „безбедносног коридора“ дуж којег ће комерцијалне бродове који путују у или из израелске луке на Црвеном мору пратити ратни бродови. Са лучким прометом већим од милион тона, стварање таквог „коридора“ могло би да створи додатно значајно оптерећење за израелске поморске снаге. Међутим, како пишу израелски медији, ако се не обезбеди безбедност бродова у Црвеном мору, онда „могу да се појаве нови таоци међу грађанима Израела, а израелска привреда ће почети да трпи вишемилионске губитке“.

Истовремено се разматра питање извођења операције против Хута у лукама Јемена. На пример, предлаже се ракетни напад на лучку инфраструктуру Јемена, где постоји контрола од стране наоружане групе. Надлежни још нису одговорили на ову иницијативу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *