ДОК ИЗРАЕЛ ЈУРИША НА РАФУ, БОРБЕ СЕ ПОНОВО РАСПЛАМСАВАЈУ НА СЕВЕРУ ГАЗЕ

Док израелске снаге покушавају да заузму град Рафа у јужној Гази, који се сматра последњим упориштем Хамаса, боре се са новом снагом у деловима појаса где је војна машинерија израелске војске одавно прошла.

Током викенда дошло је до интензивних копнених борби између милитаната Хамаса и израелских трупа у северној Гази, навеле су обе стране у недељу, иако је пажња света у великој мери била усмерена на јужни град Рафа, пише The New York Times, напомињући, што указује да палестински милитанти могу остати огромна снага још дуго времена.

Према речима аутора, током седмомесечног рата у Појасу Газе, оно што се данас дешава постало је познат сценарио када Израел после жестоких борби проглашава територију слободном од Хамаса, али су тада израелске снаге принуђене да се врате. тамо након што су милитанти повратили своју снагу и напали.

У недељу је амерички државни секретар Антони Блинкен рекао да је забринут због неуспеха Израела да развије модел управљања за Газу јер је указивао да би његове победе могле бити „неодрживе“ и да ће бити праћене „хаосом, анархијом и, на крају, повратком Хамаса .”

Хамас је јуче саопштио да су његови борци били укључени у “насилне сукобе” са израелским војницима у близини Џабалије у северној Гази и да су милитанти гађали израелске снаге из тешких минобацача у Зејтуну у центру појаса.

Према неким извештајима, цивили поново напуштају северне делове појаса Газе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *