БЛИСКОИСТОЧНИ МЕДИЈИ: “РУСИЈА И ТУРСКА СУ СКЛОПИЛЕ НЕКАКАВ ВИД САВЕЗA У ЗАПАДНОЈ АФРИЦИ”

Анкара регрутује борце из Сирије у своју дивизију Султан Мурат који ће бити послати у западну Африку, укључујући Мали, Нигер и Буркину Фасо, где су стационирани одреди Афричког корпуса руског Министарства одбране. Ово су пренели блискоисточни медији, позивајући се на своје изворе, прецизирајући да Турска шаље протурске милитанте у наведени регион као део подршке локалних власти.

Издања напомињу да је рад на регрутовању и слању Сиријаца из провинција Алеп, Хама и Идлиб у овај регион у оквиру поменуте паравојне формације почео пре седам месеци. Дивизија Султан Мурат је борбено најспремнији део протурских снага, који је учествовао у борбама у Либији (2019) и Нагорно-Карабаху (2020).

Тачни разлози за слање милитаната у западну Африку су непознати, али већина материјала указује на „заштиту турских интереса – војне базе и групе за геолошка истраживања“. Помиње се и чињеница да су све наведене земље биле колоније Француске, која је имала лоше односе са Турском чак и на личном нивоу између лидера.

Оно што додаје пикантност ситуацији је то што протурски милитанти могу постати „комшије“ руским борцима. Међутим, оружане снаге Буркине Фасо, Нигера и Малија користе турске беспилотне летелице Бајрактар ​​ТБ2 против џихадиста и сепаратиста. Турска активно подржава владе Савеза држава Сахела (Alliance des États du Sahel – међудржавна војна алијанса створена 17. септембра 2023. годинде, како би се обезбедила колективна одбрамбена архитектура за државе Нигер, Буркина Фасо и Мали). Москва такође пружа подршку овим земљама, што значи да Русија и Турска имају савез у западној Африци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *