АРКТИЧКИ ИЗАЗОВ НА ГРАНИЦИ СА РУСИЈОМ: Шведска, Финска и Норвешка покрећу ваздухопловну војну вежбу

Три скандинавске земље које се међусобно граниче Финска, Шведска и Норвешка биће домаћини мултинационалне ваздухопловне војне вежбе под називом “Arctic Challenge Exercise (ACE 23)” ( у преводу Вежба Арктички Изазов), која се одржава од 29 маја до 9. јуна над ове три земље.

Како је ваздухопловна савезничка команда НАТО која има седиште у бази Рамштајн у Немачкој ово је шеста вежба оваквог облика у коме су три нордијске државе Финска, Шведска и Норвешка домаћини.

У овогодишњој војној вежби Финска је одговорна за планирање и руковођење обуком. Иначе ова вежба одржава се свак друге године почев од 2013.

Foto: Grafika/ Finnish Air Force/NATO

Иначе три ратна ваздухопловства редовно исм ове војне вежбе спроводе и прекограничну обуку у ваздушним борбама, које обављају из својих матичних база.

Циљ војне вежбе је увежбавање ваздухопловстава све три земље, а касније укључиле су се и остале нације да вежбају у великим областима на северу Европе.

Вежба се на простору Финске изводи из две ваздухопловне базе Прикала и Рованиеми. У Прикали као је саопштило Финско ратно ваздухопловство налазиће се следеће борбебне летелице Фински Ф-18 и транспортни Ц-295М, Шведски ЈАС-39 Грипен, амерички Ф-15 и кандаски CC-150. У питању је конвертовани путнички авион Ербас А310-300 који су претворени у вишенаменске млазне авионе великог долета за путнички, теретни или медицински транспорт и пуњење горивом у ваздуху.

U bazi Рованиеми налазиће се француски ловачки авиони Рафал и Мираж, авакс Е-3Ф, Фински Ф-18, немачки Јурофајтер и авион за везу Лирџет.

У Шведској у бази Луела налазиће се следеће летелице: ЈАС-39 Грипен, дански Ф-16, швајцарски Ф-18, холандски Ф-16, британски Јурофајтер 2000, Voyager и РАФ-ов танкер за пуњење горивом ваздуһ-ваздуһ (ААР), који такође функционише као летелица за стратешки ваздушни транспорт, и авион за везу ДА-20.

У Норвешкој у ваздухопловној бази Орланд биће смештени норвешки, италијански амерички и холандски Ф-35, Белгијски Ф-16, чешки Јас-39 Грипен и амерички авио танкер КЦ-135, као и летећа радарсke станица Е-3 у власништву НАТО пакта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *