АМЕРИЧКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ОСТИН: Кијеву је потребна краткорочна и дугорочна подршка у наоружању! Рат је маратон, а не спринт!

ТВ Фронт/ РТВ СЛО

На састанку министара одбране Контакт групе, која окупља око 50 земаља за подршку Украјини, амерички министар одбране је нагласио да је Кијеву потребна и краткорочна и дугорочна подршка, јер је, према његовим речима, рат је маратон, не спринт.

Говорећи на састанку одржаном у седишту НАТО-а у Бриселу уочи дводневног састанка министара одбране алијансе, Остин је рекао да је контакт група већ обезбедила Кијеву системе противваздушне одбране као што су Патриот, ИРИС-Т и НАСАМС који су штитили Украјину од руских ваздушних удара, али украјинским снагама треба више.

„Тражим да чланови ове контакт групе наставе да траже дубоко у џеповима како би Украјини обезбедили ресурсе противваздушне одбране и муницију која јој је тако очајнички потребна да заштити своје грађане“, рекао је Остин у уводној речи.

„Такође ћемо наставити да прилагођавамо нашу помоћ у складу са променљивим околностима на терену и променљивим потребама украјинских снага“, додао је он.

Био је то 13. састанак контакт групе, коју је Вашингтон успоставио прошле године ради координације помоћи Запада Кијеву.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да општа посвећеност алијансе од два одсто БДП-а за војну потрошњу “није горња граница, већ минимално улагање у нашу заједничку безбедност”.

Министри одбране земаља чланица НАТО-а састају се данас на састанку у Бриселу, а првог дана састанка биће усредсређени на даљу подршку Украјини у њеној конфронтацији са руском војном агресијом. Састанку ће присуствовати и украјински министар одбране Алексиј Резников, који ће своје колеге обавестити о напретку у украјинској контраофанзиви.

Столтенберг је рекао да је подршка НАТО-а Украјини променила ситуацију на бојном пољу, где се украјинска контраофанзива против руских снага тренутно води углавном уз помоћ оружја западних савезника.

„Подршка коју савезници из НАТО-а пружају Украјини већ много месеци заправо чини разлику на бојном пољу“, рекао је Столтенберг новинарима у Бриселу.

Према речима генералног секретара, разговараће се о актуелним потребама украјинске војске, као и о дугорочном програму подршке, за који се очекује да одобре лидери чланица НАТО-а на јулском самиту у Литванији.

Столтенберг је на средњодневној конференцији за новинаре пре седнице рекао да украјинске снаге напредују. Према његовим речима, то сведочи, између осталог, о значају подршке коју Украјини пружају западни савезници.

Министри ће данас разговарати и о јачању политичке сарадње са Украјином и њеном приближавању НАТО-у.

Другог дана састанка на дневном реду је јачање капацитета НАТО-а за одвраћање и одбрану, а састаће се и група за нуклеарно планирање.

Заједно са представницима војне индустрије, министри ће разговарати и о начинима повећања одбрамбене производње, при чему је генерални секретар НАТО истакао да општа опредијељеност земаља да издвајају два одсто БДП-а за војну потрошњу „није горња граница, већ минимум улагање у нашу заједничку безбедност“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *