ВИШЕЦЕВНИ МОДУЛАРНИ РАКЕТНИ СИСТЕМ ТАМНАВА: ОРКАН М-87 У НОВОМ ИЗДАЊУ, ЈОШ УБОЈИТИЈИ

Прича о самоходно вишецевном ракетном систему Тамнава је заправо наставак приче о СВРЛ М-87 Оркан који је у своје наоружање увела бивша ЈНА, али у потпуности није усепо да заживи због грађанског рата и распада СФРЈ.

Прича о СВРЛ М-87 Оркан наставила је да живи у Војсци Југлсаввије прво на подвозују противавионског топа Флак 88 који је у ЈНА кориштен у обалским батеријама, а онда су цеви монтиране биле на камион марке ЗИЛ који је био лансер тактичких балистичких ракета Луна.

Луне су због застарелости и неперспективности избачене из оперативне употребе, а на ласнер монтиране цеви са Оркана.

Оракни су животни век наставили у Мешовитој артиљеријско-ракетној бригади Војске Србије, али је модернизација била нужна. Први кораци начинио је Југоимпорт СДПР који је на сајму наоружања “Партнер 2019” приказао своју верзију модернизације “Оркана” под именом “Тамнава”.

Ради се о самоходном вишецевном ракетном лансеру модуларног типа који користи две врсте ракета калибра 262 мм које су модернизоване и имају повећани домет 70 и 90 км, као и модул са ракетам типа град које су модернизоване са повећаним дометом од 40 км. Ове ракете познате су под ознаком ГР-2000 а на возило се постављају два лансера један који се пуни и други затвореног контејнерског типа који се после испаљења ракета мења и одбацује.

Али кренимо редом.

Самоходни вишецевни ракетни систем Тамнава постављен је на ојачану шасију камиона марке “Камаз”. Овај ракетни систем према опису је дуг 9 метара, а укупне тежине је 33 тоне.

Како се наводи у доступним инфомрацијама војне провинијенције ракетни систем “Тамнава” настао је по техничкој документацији фирме “Кол15Н”.

Са овим пројектом заправо је настављен пут који је иза себе трасирао покојни генерал и доајен ракетне технике Обрад Вучуревић, отац СВРЛ “Оркан”.

У изради овог пројекта учествовала су где су год могла и домаћа предузећа. То се односи на израду цеви комапније “Ингром” из Чачка. Цеви су у потпуности развијене код нас.

Тамнава је на Сајму “Партнер 2023” приказана у функционалном моделу са лансером калибра 122мм са две врсте цеви. Прва класична израђена од квалитетног челика за вишекратну употребу и модуларна контејнерска са цевима сабијеног лима за једнократну употребу, као и вишекратни лансер калибра 262 мм.

Модул конфигурација 122 мм

Модул у конфигурацији 122 мм је контејнер димензија 6х4. Сваки контејнер има по 24 цеви и још два резервна контејнера са 48 ракета. Укупно један ракетни систем располаже са 96 ракета калибра 122 мм домета класичног 20 и продуженог 40 км.

Како се наводи систем може да користи лансер и ракете са ракетни систем М-77 Огањ калибра 128 мм, али и ракете калибра 267 и 262 мм “Јерина” и “Оркан”. Ракетни систем Тамнава може да носи два контејнера по шест цеви калибра 262 мм без резервног пуњења.

Оркан 1 (Јерина 2)

Ракета “Оркан 1” је невоеђна ракета домета 70 км која се испаљује из лансера МВРЛ Тамнава. Ова ракета подједнамо се може испаљивати из два ракетна исистема осим Тамнаве ту је и Шумадија. Ова ракета позната је и као Јерина 2 домета 70 км . Ракета је намењена за уништавање меганизованих и оклопних једница, артиљерије, концентрације трупа. Као што је наведено ракета је домета 70 км, а максимално одступање од циља до 400 м. Бојева глава је фрагментована високоексплозивна, која се састоји од металних куглица. Осим фрагментоване, бојева глава може бити и термобарична која на месту пада изазива велику експлозију.

Raketa Jerina 2 ili Oркан 1 је дуга 4400 метара има тежину 400 кг, док тежина бојеве главе износи 140 кг. Тежина ракетног мотора 260 кг, максимални домет 70 км. Погон композитно ракетно гориво.

Ракета Оркан 2

Ракета Оркан 2 калибра 262 мм је вертикално стабилисана ракета која се лансира из цеви модуларног система МСВЛР М-87. Ракета Оркан 2 конструисана је за постизање максималног домета до 90 км уз високу прецизност на максималним дометима, коришћењем система за корекцију путање.

Основна намена ракета “Оркан 2” јесте подршка јединицама на нивоу бригаде и намњењена за неутралисање свих врста циљева као што су трупе, борбена возила пешадије, тенкови, велике концентрације војске. Ракета “Оркан 2” има високо експлозивну бојеву главу која може бити двојака кумулативна и разорна, укупне тежине 100 кг која користи ударни и близински упаљач. Прецизност ракете је мање од 10 метара.

Ракета има дужину од 5267 мм , масу укупну од 518 килограма,. Ракета користи композитно ракетно гориво. Маса погонског пуњења је 235 кг

Системом се управља уз помоћ рачунара са даљинског командног пулта. Управљање системом је аутоматизовано.

Аутономно скидање једнократног модула или пуњење вишекратног помоћу дизалице, а опционо је омогућено ручно пуњење.

Лансер је постављен на шасију камиона Камаз конфигурације 8х8 које је благо оклопљено и штити од калибра 12,7 мм.

Овај ракетни систем поседује три члана посаде, који управљају целим системом борбене мисије. У возило је уграђен аутоматски СУВ -систем за управљање ватром, који омогућава да овај ракетни систем отвори ватру за 1,5 минута од доласка на ватрени положај и да испали на мету чак 48 ракета. Једно борбено пуњење са ракетама калибра 122 мм или 267 и 262 може да покрије површину од седам хектара. Функционални модел који је приказан се испитује.