ВЕНЕЦУЕЛАНСКА СТРАТЕШКА ОПЕРАТИВНА КОМАНДА ИЗВОДИ ВЕЖБЕ

Foto: Armada Bolivariana

Радна група 23.4, Стратешке оперативне команде Боливарских националних оружаних снага (Comando Estratégico Operacional de la Fuerza Armada Nacional Bolivariana, CEOFANB) планирала је амфибијске снаге да заузму плажу у заједничкој вежби „Суверенитет-2023“, поводом осамнаест година постојања CEOFANB.

Циљ заједничке вежбе „Суверенитет-2023“, која је одржана 28. септембра у водама залива Туриамо у држави Арагуа, демонстрирао је оперативне способности које CEOFANB има, распоређивањем поморске радне групе која би извршила амфибијску операција коришћењем ваздушних, површинских и копнених средстава, чиме се омогућава јачање пројекцијских способности као одговор на хипотетичке ратне сценарије.

Маневри су започели наредбом, која је пренета из информационог и борбеног центра патролног брода за надзор океана AB Kariña (PO-14) класе Guaiquerí/Avante 2200, за убацивање са хеликоптера Augusta Bell 212 и Bell 412 елемената поморских командоса, 8. бригаде Generalísimo Francisco de Miranda.

У вежби „Суверенитет-2023“ учествовало је 2.180 војника из састава Морнарице, Копнене војске, Ваздухопловства и милиције.