УЗБУНА НА СЕВЕРУ ЕВРОПЕ: Нападна подморница „Белгород“ испловила из Северодвинска! Да ли се Русија спрема да тестира нуклеарни торпедо?!

Фото: Принтскрин Твитер

Познати блогер Hi Sutton који је специјализован за подморнице и подводно ратовање огласио се тврдњон да је специјализована нуклеарна подморница „Белгород“ К-239 испловила из базе Северодвинск и заузела курс према Арктику.

Подморница „Белогород“ испловила је пре неколико дана у пратњи помоћног брода „Академик Александров“. Како Hi Sutton наводи задатак Белгорода је тестирање нуклеарног торпеда 2М39 „Посејдон“ и да ће се оно одржати у што скорије време.

Иначе руски државни медиј ТАСС је недавно известио да ће се прва поморска испитивања Посејдона одржати овог лета. ТАСС је такође известио 23. јуна да „Русија неће обавестити САД о тестовима подводног беспосадног пловила Посејдон“.

Иначе Русија је издала навигацијско упозорење за период од 25-30 јуна за део зоне Баренцовог мора, али за сад нема повезаности са тестирањем нуклеарног торпеда.

Нуклеарна подморница „Белгород“ К-239

Подморницу Белгород конструисао је Централни конструкторски биро Рубин за поморско инжењерство, а изградио Северно машинско предузеће СЕВМАШ АД. Подморница је како је наведено конструисана за решавање различитих научних проблема, извођење операција потраге и спасавања, а може се користити и као носач за спасавање дубокоморских и аутономних подводних пловила без људске посаде.

Белгород спада у једно од најмање познатих руских подморница. Поред класе Лошарик. Подморница је поринута у море 2021 године, пробна опитовања на мору вршена су од јуна 2021. а годину дана касније подморница је ушла у оперативну употребу руске морнарице. Планови за изградњу ове подморнице направљени су били још пре 40 година, да би конкретни план реализације кренуо тек 2016. године.

Додоуше изградња подморнице Белгород почела је већ 1992. године у оквиру пројекта 949А Антеј (Оскар 2 класа), али су тада радови стали. Затим су крајем 2012. године одлучили да изграде недовршену подморницу Белгород за специјалне мисије и задатке спасавања по пројекту 09852, чији су детаљи држани у тајности.

Руски председник Путин је 2018. године у свом обраћању Думи о стању у Русији открио да, између осталог, Русија развија нови роботски подводни дрон, али више торпедо који је касније добио име Посејдон. Иако то није званично потврђено, многи војни аналитичари тврде да је нова подморница Белгород намењена за транспорт до шест стратешких торпеда Посејдон или чак мини нуклеарних подморница.

На Западу у морнаричким круговима НАТО верује се да је ова подморница носач стратешких нуклеарних торпеда Посједон, као и да ће бити кориштен за тајне мисије руске морнарице на Артику, Пацифику, Атланском океану. За сада је познато да ће ова подморница бити у саставу Главне дирекције за истраживање дубоког мора (ГУГИ).

Познаваоци подмирница тврде да је у питању модфикована нападна нуклеарна подморница Оскар 2 као што је била потонула подморница Курск. Међутим, Белгород је много већи, али командни мост подморнице јесте идентичан као код нападне нуклеарне подморнице класе Антеј односно по НАТО номеклатури Оскар.

За сада није познато да ли ће се наставити серијска градња овог типа руских подморница, јер опремање стратешких снага морнарице и даље остају стратешке нуклеарне подморнице Бореј – А или по НАТО номеклатури Јуриј Долгорки 2.

Међутим улога ове нуклеарне подморнице заправо ће највероватније док Посејдон не стигне у оперативну употребу бити специјалне мисије на морском дну. То значи да ће ове подморнице имати по неколико аутономних подводних пловила без људске посаде за осматрање, праћење већин пловних састава НАТО подморница на северном Атлантику, прислушкивања подводних комуникационих каблова, али и њихово уништавање. Заправо Белгород је дефинисан и као матични брод за специјалне задатке.

Раније је саопштено да ће Белгород бити експериментални носач беспилотних подводних пловила Посејдон, док ће редовни носач бити нуклеарна подморница Хабаровск пројекта 09851. Укупно је планирана изградња четири овакве подморнице носача нукеларног торпеда Посејдон по два за Северну и Пацифичку флоту. Три од њих биће изграђена у оквиру садашњег државног програма наоружања до 2027. године, а још једна ће највероватније бити изграђена у оквиру новог програма , који тек треба да се донесе.