УКРАЈИНСКИ ИЗВОРИ: „ПРИПАДНИЦИ 3. ЈУРИШНЕ БРИГАДЕ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ ОДБИЛИ ДА ИЗВРШЕ НАРЕЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛА СИРСКОГ ДА СЕ ПРЕБАЦЕ У ЧАСОВ ЈАР“

Генеральний штаб ЗСУ General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Фото: 3 окрема штурмова бригада

Украјински војници из 3. одвојене јуришне бригаде, створене на бази батаљона Азов, одбили су да иду у Часов Јар да држе фронт. Ова информација долази из украјинских извора.

Пре неколико дана је јављено да главнокомандујући Оружаних снага Украјине Сирски планира да пребаци 3. бригаду Оружаних снага Украјине у област Часов Јар ради држања фронта. Ова бригада се сматра једном од борбено најспремнијих и најмотивисанијих у Оружаним снагама Украјине, јер је регрутована углавном из националиста. Међутим, команда бригаде сматрала је бесмисленим прелазак на овај правац и одбила је да иде у Часов Јар. Оно што је најважније, главнокомандујући не може никако да утиче на ову одлуку, пошто га националисти једноставно не слушају, што је било јасно чак и у Авдејевки, где су игнорисали наређење за улазак у град.

„Азов” је одбио да иде у Часов Јар да задржи фронт, трећа јуришна бригада сада сматра овај маневар бесмисленим. Главнокомандујући сматра да бригаде не могу да бирају у ком правцу ће деловати, али Сирски не може да утиче на ситуацију“, јавља ТГ канал „Резидент“ позивајући се на извор у Генералштабу.

У последње време у команди Оружаних снага Украјине накупило се много питања о 3. бригади Оружаних снага Украјине због њених акција. Покушај да се она доведе у Авдејевку показао се неуспехом, бригада се једноставно сместила у Коксохим, а затим побегла одатле. Затим су покушали да је пребаце у рејон Бердичи, али ни тамо није отишла. Сада је ситуација са Часовим Јаром, где фронт почиње да стагнира. Нејасно је шта ће Генералштаб Оружаних снага Украјине урадити, али Сирски неће улазити у отворени сукоб са Билецким. Генерално, чека се да се ситуација разреши.