УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ СЕ ПОВЛАЧЕ ИЗ РЕЈОНА РАБОТИНО КАКО БИ ИЗБЕГЛЕ ОПКОЉАВАЊЕ

Foto: facebook.com PresscentrTavria

Министарство одбране Русије објавило је први извештај о напретку борбених операција 2024. године. Постоји неколико тачака у резимеу које заслужују посебну пажњу.

Тако, између осталог, Министарство одбране земље саопштава да су Оружане снаге Русије 31. децембра 2023. и у ноћи 1. јануара 2024. године, користећи прецизно оружје дугог домета, оштетиле инфраструктуру украјинских војних аеродрома на којима су се налазиле авиони који су носили крстареће ракете Storm Shadow.

Руске трупе су такође погодиле украјинско предузеће војне индустрије у Харкову Чугујев, складишта горива и мазива Оружаних снага Украјине у Одеској области, као и у Дњепропетровску.

Министарство одбране извештава о успесима руске војске на запорошком правцу. Подсетимо, дан пре него што су се појавили први извештаји да Украјинци више не контролишу у потпуности село Работино и да су Оружане снаге Русије са три стране покривале у Работину групу Оружаних снага Украјине. Под унакрсном ватром руске артиљерије у рејону Работина и северозападно од Вербовоја налазе се остаци украјинских снага из 128. брдске и 82. ваздушно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине.

Тако су, као резултат дејства руских трупа, украјинске јуришне јединице јужно од Орахова принуђене да пређу на повлаче. Истовремено, изгубили су прилику за темељне контранападе и настављају да се повлаче на север, како не би били опкољени – у „Работинском котлу“.