УКРАЈИНА ПРИКАЗАЛА СВОЈ НОВИ ОКЛОПНИ АРТИЉЕРИЈСКИ ЧАМАЦ: Назвали га Буча!

Фото: photo of the Ministry of Defense Ukraine

Украјинска морнарица у петак 26. маја 2023 године у присуству начелника генералштаба украјинске војске Валерија Залужног приказан је нови артљеријски оклопни чамац под именом „Буча“ ( предграђе Кијева где су се од краја фебруара до почетка априла водиле жестоке борбе са руским падобраницма).

Како је саопштило Министарство одбране Украјине главна намена оклопног чамца је патролирање у обалној морској зони, рекама и ушћима, заштита важних објеката морцке и речене инфраструктуре и приобалног појаса Украјине и сузбијање могућих речних амфибијских десаната.

Фото: photo of the Ministry of Defense Ukraine

Овај оклопни чамац прошао је све фазе фабричких и војних тестова.

Како је украјинска морнарица навела једна од карактеристика овог чамца је ниска оптичко-електорнска, радарска и термо видљивост. Овај оклопни чамац према уверавањима украјинске морнарице је скоро невидљив за радарске и ИЦ уређаје. Такође чамац има могућност стварања димних и топлотних завеса.

Како описати Бучу?

МБАК „Буча“ спада у категорију речних оклопних чамаца са артињеријским наоружањем који је настао у оквиру Пројекта 58155 Грјуза -М. Чамац је први пут поринут 2021. године и до маја 2023 налазио се на испитивању.

Овај мали речни оклопни чамац Грјуза М пројекат 58155 пројектовао је „Истраживачко пројектантски биро за бродоградњу Миколајев. Ови чамци улазили су у оперативну употребу украјинске морнарице од краја 2015. Сврха ових бродова била је употреба на затвореним морима попут Азовског.

Руска војска је почетком 2022. године освајањем Бердјанска руска морнаричка пешадија запленила је већину ових пловила. Од укупно осам само три ова оклопна чамца су остала у саставу Украјинске морнарице.

Kонструкционо артиљеријски оклопни чамац пројекта 58155 Грјуза М састоји се три дела; моторног, складишно борбеног и управљачког одељења. Оклопно артиљеријски чамац Грјуза М израђено су од челичних материјала отпорних на метке.

Чамци су дужине 23 м, висине 4, 8м, а газ је 1 м. Пуни депласман оклопног артиљеријског чамца је 54 тоне. Број чалнова посаде је 5 морнара.

У кормиларници која се налази на средини брода уграђен је интегрисани систем командовања и управљања. Систем омогућава праћење свих сензора на броду, електорнике и погонских и комуникационих система.

Фото: photo of the Ministry of Defense Ukraine

Наоружање:

На прамцу и крми постављен је борбени модул БМ-5М.01 Катран-М која је даљинско управљана, произвођача Кузниа на Рибалскому. Свака купола је опремљена са два аутоматска бацача граната калибра 30 мм.

Наоружање чамца укључује и аутоматски топ калибра 30 мм ЗТМ-1, митраљез ЦТ калибра 7,62 мм и ласерски вођени преносни противваздушни системи (МАНПАДС).

Аутоматски топ ЗТМ-1 може да се пуца на непријатељске авионе који лете на малим висинама, по лаким оклопним борбеним возилима пешадије. На чамцу су монтиране и две противоклопне ракете Барриер (АТГМ) за борбу против непокретних и покретних лако оклопљених објеката, хеликоптера и савремених оклопниһ борбених возила, опремљениһ експлозивним реактивним оклопом (ЕРА). Мете се гађају на удаљености од 100 до 5.000 метара.
Систем за управљање ватром налази се на командом моста. Чамац такође има навигациони радар, антенске јарболе и комуникационе системе. Ласерски даљиномер је инсталиран за откривање и праћење циљева.

Погон
Покрећу га два дизел мотора, који може да плови максималном брзином од 25 човорва. Максимални радијус пловљења 80 км од матичне луке пловило може да остане на површини четири дана.