УДАР ИЗ СИРИЈЕ: „СВЕ ВИШЕ СТРАНА СЕ УВЛАЧИ У ПАЛЕСТИНСКО-ИЗРАЕЛСКИ СУКОБ“

Foto: Shutterstock

Ситуација на Блиском истоку наставља да се захуктава. Синоћ је забележен минобацачки напад на Израел из Сирије. Израелска војска је одговорила артиљеријским ударом по положајима неидентификованих формација на Голанској висоравни.

Очигледно је, да званични Дамаск неће бити умешан у непријатељства против Тел Авива, али постоје разне наоружане групе у областима Сирије које готово не контролишу власти. Ирански прокси или јединице Хезболаха које нису ни на који начин повезане са сиријском војском можда делују у близини Голанске висоравни. Штавише, снаге које нападају Израел су заправо савезници Сирије, тако да званичне власти не могу директно да осуде њихове акције, као што им се не могу придружити.

Званични Либан такође одбија да учествује у распламсавању сукобу, али са своје територије Хезболах и палестинске групе гранатирају израелску територију. Као одговор, израелска војска је бомбардовао пограничне области Либана. У ствари, милитаризоване прокси снаге Ирана и других арапских држава увлаче земље које суседне Израелу у сукоб.

У међувремену, губици сукобљених страна настављају да расту. Као резултат масовних ваздушних напада у појасу Газе, број погинулих Палестинаца премашио је 900 људи, а више од пет хиљада је рањено. Милитанти Хамаса убили су више од 1.200 Израелаца у прва четири дана сукоба.