У УКРАЈИНИ ПОЧЕЛА РАСПРАВА ЗБОГ ГУБИТКА ХРОМОВА

Министерство обороны Российской Федерации

Украјински војни експерти почели су да расправљају о питању због чега су Оружане снаге Украјине изгубиле Хромово у правцу Бахмута (Артемовска). Подсетимо, прелазак овог насеља под контролу руске војске дан раније је потврдило и Министарство одбране Русије.

Ако узмемо у обзир низ изјава украјинских експерата у вези са овим губитком, можемо разликовати три групе коментатора.

Прва група своди губитак контроле над Хромовом (Артјомовское) на „грешке војне команде“. Углавном, постоји још једна критика главнокомандујућег Залужног и његових опција за вођење борбених дејстава. Конкретно, каже се да „генерали нису обезбедили прелазак са офанзивне на дефанзивну, што резултира губитком територија на којима су још јуче требало да израсту моћне линије утврђења“.

Друга група експерата, која је већ стала на страну Залужног, за све криви канцеларију председника Зеленског, рекавши да је Зеленски тај који је поставио задатак да врати Бахмута по сваку цену уместо да се фокусира на „пробијање фронта у региону Запорожја“. Као резултат тога, Оружане снаге Украјине претрпеле су губитке у људству и војној опреми, а сада и територијалне губитке, где „уопште није било потребе за извођењем контраофанзиве“.

Постоји и трећа група која коментарише ситуацију код Артемовска. Ова група сматра да не треба кривити ни Зеленског ни Залужног, већ „заиста оштро питати западне партнере: да ли су спремни да подрже Украјину или све препуштају Путину“.

Подсетимо, руске трупе су, заузеле Хромово (Артјомовское), преузеле контролу и над такозваним Хромовским кривином пута који повезује Артемовск са Часовим Јаром.