ТВОРАЦ ПРВЕ СОВЈЕТСКЕ ТЕРМОНУКЛЕАРНЕ БОМБЕ ПРОНАЂЕН МРТАВ У ЦЕНТРУ МОСКВЕ!

FOTO:Shutterstock

Григориј Клинишов, један од твораца прве совјетске двостепене термонуклеарне бомбе РДС-37, пронађен је мртав у стану у центру Москве. Како је у среду саопштио ТАСС у хитној служби, он је извршио самоубиство.

„Григориј Клинишов је пронађен мртав у стану на Космодамианској насипу. Нуклеарни физичар је преминуо, извршио је самоубиство. Оставио је поруку, која је била поред тела. У њој се човек опростио од рођака“, рекао је саговорник агенције.

Григориј Клинишов је рођен 1930. године. Кандидат је физичко-математичких наука, лауреат Лењинове награде 1962. године. Учествовао је у стварању прве совјетске двостепене термонуклеарне бомбе РДС-37, такође је развио неколико типова термонуклеарних бомби наредних генерација.

Клинишов је дипломирао на Московском институту за инжењерску физику 1954. године и имао је чин кандидата физичко-математичких наука. Послат је у КБ-11 (Конструкторски биро-11) Министарства средње машиноградње (касније назван Сверуски научно-истраживачки институт експерименталне физике), објекат задужен за развој нуклеарног и термонуклеарног оружја. Тамо је радио као инжењер на теоријском одсеку код Андреја Сахарова.

Клинишов је развио пуњење за совјетску термонуклеарну бомбу РДС-37.

Бомба је тестирана 22. новембра 1955. године у Семипалатинску. Клинишов је такође развио неколико типова термонуклеарних пуњења за бомбе следеће генерације