ТОНЕНКОЈЕ ПОД РУСКОМ КОНТРОЛОМ

Министерство обороны Российской Федерации

Готово истовремено са информацијама о заузимању села Орловка стигле су и поруке о заузимању још једног насеља које се налази на такозваној другој линији украјинске одбране западно од Авдејевке. Реч је о селу Тоненкоје.

Украјинци на својим телеграм каналима објављује поруке да „није било могуће организовати одбрану у Тоненкоју након губитка контроле над селима Ласточкино и Северноје“. Даље се говори о „хитној потреби за повлачењем из села на повољније положаје“. Није саопштено где се тачно налазе ове „повољније позиције“.

Сама организација украјинске одбрамбене линије од Тоненкоја до Бердичија преко Орловке изгледала веома сумњиво. Разлог је тај што се и Тоненкоје и Орловка налазе у релативним низинама. Користећи, између осталог, терен, руске снаге су заузеле оба ова села.

С обзиром на губитак села Тоненкоје украјинска војска се суочава са тешким избором – предати се или покушати повући најмањедесет километара западно (или југозападно) дуж поља до линије Нетајлово-Уманскоје – у ствари, до Карловског резервоара (језеро).