СУДАНСКИ МИГОВИ 29 И ЈУРИШНИЦИ СУ-25 У БОРБЕНИМ ДЕЈСТВИМА

Foto: Printscreen X

Пре тачно годину дана у Судану избио је грађански рат када је војна формација Снаге за брзо реаговање под командом генерала Мохамеда Хамдана Дагал-Хемедија 15.априла 2023 кренули су у отворену конфорнтацију са регуларном суданском војском око власти у тој сиромашној афричкој земљи.

Насиље је избило након вишедневних тензија око планиране интеграције РСФ-а у регуларну војску. У 2019. години, војска и РСФ заједно су државним ударом свргнули дугогодишњег лидера Омара Ал Башира. Власти у Судану тренутно имају тзв и. суверени савет под вођством генерала Абдел Фатаха Ал Бурхана, а генерал Хемедти заузима место његовог заменика. Хемедти је предводио планирану транзицију ка демократији, наљутивши војне команданте који су покренули мобилизацију у Картуму.

Снаге за брзу подршку основала је суданска влада 2013. године да би сузбила побуну у Дарфуру. РСФ се састоји од арапске милиције Јањавеед, коју хуманитарне организације криве за ратне злочине над народом Дарфура. Шеф РСФ-а је последњих месеци рекао да је пуч против прелазне владе 2021. грешка која није донела промене у Судану и само оживела остатке Башировог режима. Генерал ал-Бурхан, који је устао током Баширове тридесетогодишње владавине и тренутно је де факто лидер земље.

МиГ-29 у Судану

Оно по чему ће овај сукоб, бити упамћен јесте масовна употреба борбених авиона МиГ-29 за ударе по формацији Снаге за брзо реаговање које изводи регуларна суданска армија. Чак и годину дана касније мигови 29 и јуришници Сухој 25 се ове летелице и даље несмањеном жестином користе у борбеним дејствима.

На снимцима из Судана види се МиГ-29 са невођеним ракетама S-24 (невођено ракетно зрно) калибра 240 мм намењена за уништавање утврђених објеката. Дужина ракете је 2220 мм, маса ракете 232 кг, домет ракете 2-3 км.

На снимку се види и јуришник Су-25 са саћастим лансерима UB-16/32 за невођеним ракетним зрнима.

У овом тексту фокусираћемо се на суданске мигове 29.

Судаско ратно ваздухопловство у свом наоружању има борбене авионе МиГ-29 и то 10 оперативних од укупно 12 које је та земља 2008 године набавила од Белорусије.

Њима је у првој фази кад су набављени до нису обучени судаски пилоти управљали најамници. Ти мигови су били стационирани у ваздухопловној бази Вади Сеидна. Ови авиони употребљени су били за време грађанског рата у западној провинцији Дарфур, а побуњеници су један МиГ-29 оборили поред Катрума када је у њему погинуо руски пилот најамник.

Иначе то је била друга транша, пошто је Судан 2004 био примио 12 мигова. Укупно 2008 остало је 24 летелице, а после обарање једне та цифра била је на 23. Број се с годинама смањивао тако да је остало оперативно само 10 комада од укупно 22 колико се спомиње у публикацији Military Balance za 2022. и то 20 у верзији MiG-29SE Fulcrum C; 2 MiG-29UB Fulcrum B. У истој публикацији 2024 наводи се исти број летелица. Тај један 23 МиГ-29 је оборен 2012. године током борби око границе са Јужним Суданом.

Судански мигови 29 заправо су верзија СЕ, која нема опцију за ношење ласерских и ТВ вођених бомби и ракета. МиГ-29СЕ (9-13С) има слабији радар Н-019Е. Максимални дозвољени угао напада је повећан са 26 на 30 степени. Од убојних средстава ова верзија МиГ-29 носи ракете ваздух-ваздух Р-27Т, Р-27ТЕ и Р-27РЕ, као и активно вођене ракете РВВ-АЕ (Р-77). Иначе ови авиони су накнадно обновљни јер су после распада Совјетског Савеза остали незавршени и нуђени су купцима са слабијим џепом пре свега у Африци.

Што се тиче јуришника СУ-25 они су набављени из белоруских вишкова. У РВ Судана оперативно је је 2022 било 14 Su-25K/UB Frogfoot. У 2024 број оперативних је било 8 Su-25K/UB Frogfoot којих је 6 летелица изгубљено за време грађанског рата.