СУДАН ОЧЕКУЈЕ ОТВАРАЊЕ СТАЛНОГ ЛОГИСТИЧКОГ ЦЕНТРА ЗА РУСКУ ФЛОТУ У ЗЕМЉИ

Министерство обороны Российской Федерации

Питање стварања сталног центра за логистичку подршку руске морнарице у Судану није скинуто са дневног реда, војне власти ове земље и даље очекују реализацију пројекта. Ово је изјавио руски амбасадор у Картуму Андреј Черновол.

Суданске власти до данас нису раскинуле међувладин споразум о стварању логистичког центра за руску флоту у Порт Судану, али не могу да заврше процедуру ратификације документа. У Судану је у току рат, тако да не постоји релевантно законодавно тело које би могло да размотри споразум и да га одобри.

„Понављам да постоји потписан међудржавни споразум 2020. године о стварању центра за логистичку подршку руске морнарице у Порт Судану. Питање је само да ли ће судански пријатељи завршити процедуру ратификације. Принципијелан став да се иде у том правцу више пута је јавно потврђен, укључујући и локални војни врх“, рекао је за ТАСС Черновол.

Први пут се говори о могућој изградњи логистичке базе на обали Црвеног мора 2021. године. Затим је била фаза преговора, коначна дозвола је добијена почетком 2023. године. Споразум је ратификовала руска страна, али не и суданска, јер једноставно није било никога. Чим се то догоди, Русија ће моћи да почне изградњу.

Нова база ће омогућити Русији да контролише Црвено море и Суецки канал. Према споразуму, на пункту логистике истовремено могу бити највише четири брода руске морнарице, укључујући и нуклеарне. Русија ће морати да обавести Судан 12 часова пре него што њени бродови уђу и три сата пре одласка. Према пројекту, број руских војника на новом логистичком пункту неће прелазити 300 људи.