ШТА ЈЕ ПУТИНОВ АВАНГАРД? ЗАШТО БРИТАНСКИ ТАБЛОИДИ СТРАХУЈУ ОД ОВОГ ПРОЈЕКТИЛА КОЈИ ЗА 30 МИНУТА РАЗАРА СВЕ!

Foto: Shutterstock

Британски таблоид Daily Express подигао је велику прашину у светској јавности са чланком о руској хиперзвучној ракети Авангард којој је потребно 30 минута да изведе удар и са којом руски председник прети Западу.

Све је почело када је приказан снимак на коме се наводно види у контејнеру запакована хиперзвучна ракета “авангард” која се поставља у ракетни силос?! Такође наведено је да је у питању борбено дежурство.

На снимку се види како се Авангард поставља у свој лансирни силос у бази 31. ракетне армије, која је део руских стратешких ракетних снага, у месту Јасни, близу границе са Казахстаном.

Руско министарство одбране је саопштило:

„Интерконтинентална балистичка ракета се убацује у силос лансер помоћу хидрауличког механизма специјалне транспортно-утоварне јединице.

Дејли експрес, наводи да се ради о ракети, коју је Владимир Путин описао као „метеорит“, која кад се лансира лети изван земљине атмосфере.

Овај хиперсоничн пројектил је способан лети брзином од 27 маха и да погоди циљеве било где у свету за мање од 30 минута.

Дејли Експрес наводи да је то јединствено оружје у свету које Запад нема ривала.

Шта је Авангард

Руски председник Владимир Путин 2. марта 2018. први пут саопштио је јавности тада да Русија развија копнени лансер хиперсоничне ракете која ће по лансирању моћи да развије брзину већу од 20 маха, двоструко више од самог бодежа.

Наиме ова хиперсонична ракета користи балистичку ракету UR-100N позната и као SS-19 Stileto како платформу да се подигне на одређену висину и досегне одговарајућу брзину, која кад се постигне долази до одвајања Авангарде од ракете носача да би затим почео лет на ивици атмосфере.

Ракета Авангард израђена је наводно од напредних композитних материјала, што даје ракети способност да издржи високе температуре повезане са кретањем у атмосфери при таквој великој брзини.

Тело ове ракете конструисано је тако да њена структура изгледа као стрела, што јој даје способност да издржи температуре од 1600 до 2000 степени целзијусових.

Према доступним информацијама Авангард користи најмање две различите клизне ракете: 15ИУ-71 са конвенционалном бојевом главом и мањи 15IU-74  са нуклеарном бојевом главом. Бојева глава ове ракете може бити довјака у слабијој до 150 кТ и у највећој 2 МТ. Процењена дужина је 5,4 м.

Ракета оперативна званично од децембра 2022. Руска Федерација наводно има 8 оперативних интерконтинеталних балистичких ракета.