СПЕЦИЈАЛНА ЈЕДНИЦА ДЕЛТА: Више познати по филму и бламажи у спасавању таоца, него по реалним акцијама

Foto Printscreen Youtube

Америчка специјална једница „Делта“ прославила се више филмским хитом „Делта форце“ са Чак Норисом и Ли Марвином, него у реалним борбеним операцијама. Печат који их и данас прати јесте неуспела операција „Орлова канџа“ када су припадници ове специјалне једнице заједно са ренджерима требали да упадну у Америчку амбасадау у Техерану и из ње извуку отете америчке таоце. Разоктривање операције, судар хеликоптера и транспортног авиона Ц-130, обишли су свет и негативно деловали на имиџ ове специјалне једнице.

Потреба за оваквом једницом јавила се 1970 тих година 20 века због терористичког таласа који је захватио Европу. Није било дана да се није десила нека отмица. Америчка војска одлучила је да се формира једна специјална једница за деловање у иностранству. Задатак формирања једне такве једнице поверен је пуковнику Чарлс Беквајту (1929-1994) ветерану вијетнамског рата, који је пре тога прошао обуку у редовима британског САС-а.

Foto Printscreen Youtube

Формирањ једне такве специјалне једнице није прошло без проблема. Препреке пред Беквајта постављала је тадашња Фородова администрација, као и постојеће специјалне једнице у оквиру америчке војске, да је формирање једне такве једнице потпуно непотребно. Наређење за формиранје специјалне једнице „Делта“ стигло је 1971, али је 1. одред за спесијалне операције који је данас познат и као Делта форс, после силних перипетија завршен 19. новембра 1977. године.

Пошто је Беквајт прошао обуку у редовима САС-а, логично да је и та једница по обуци почела да личи на Британце, чак је и мото био сличан, па је мото САС „храбри побеђују“ модификован у мото “ смели побеђују“.

Садашњи одред „Дела“ има бројно стање које варира од 300 до 400 људи који су организовани у три борбена тима: А,Б и Ц формацијски величине чете у којој има 150 припадника. Најмања оперативна једница је борбена група од четири припадника по два пара у свакој. Саставни елементи одреда „Делта“ осим три борбена тима је и команда групе, група за везу, логистичка једница нивоа чете, а одред има на располагању све потребне елементе логистике америчке војске.

Одред Делта је оперативни елемент америчких снага за специјалне операције копнене војске. Стална база ове једнице је Форт Брег. Медијски одред је постао популаран 1980. захваљујући пропалној операцији у иранској пустињи, прикиком покушаја спасавања 52 таоца из америчке амбасаде.

Избор кандидата

Да би неко постао припадник Делта форс мора прво да буде у америчкој војсци, кандидати из редова цивила се не примају. И то не обичан војник него припадник одређене америчке специјалне једнице, не старији од 35 година.

Осим ових услова мора да испуњава још неколико, а то је факултетско образовање и најмање да говори један страни језик.

Пошто је одред Делта противтерористичка једница, припадници морају да овладају различитим вештинама и знањима. Наравно морају да прођу и ригорозан лекарски преглед, психотестове и тестове опште издржљивости.

Кандидати који прођу први круг психолошке и физичке тестове, шаљу се на основну обуку која траје 1.114 часова основне обуке која је подељена на три дела. у првом делу 388 часова траје на терену где кандидати добијају образовање из тактике противтерористичке борбе, вештина, затим орјентације, урбаних борби, наоружања и система веза. Други део 350 часова кандидати морају да заврше курс из алпинизма, скијања, роњења, падобрансства и преживљавања у природи. У трећем делу 378 часова нагласак је на противтерористичкој борби, који се одвија у посебном комплексу који се назива „кућа страве“ у коме се обучавају специјалци за решавање одређених талачких ситуација. Слична обука одвија се и на аеродромима и лукама.

Ова једница борбено је употребљена осим у Ирану 1980, и у Пустињској олуји, на Балкану у БиХ где су трагали за Радованом Караџићем, затим упадом на Косово и Метојију после одласка Војске Југосалвије, затим у Авганистану 2001, Ираку 2003..

У време Пустињске олује главни задатак ове једнице било је уништавање мобилних лансера тактичких балистичких ракета типа Скад.