СОВЈЕТСКЕ И РУСКЕ ПРОТИВОКЛОПНЕ РАКЕТЕ ЗА ЛАНСИРАЊЕ ИЗ ТЕНКОВСКЕ ЦЕВИ: Од Кобре преко Рефлекса до Иртиша

Фото: Принтскрин Твитер

Прво је била „Кобра“ радијско вођена ракета намењена за испаљивање из тенковски топ „рапира-3“, коју је направио А. Е. Нуделман из Конструкционог бироа Тохмаш- Москва. Слично су конструисали ИЦ вођену ракету су конструирали и направили у индустријском пројектном бироу у Коломни, и назвали су је „Гизура“ технолошко је била презахтевна и јануара 1971, је била напуштена.

Зато је године 1971. је одлучено да се већ опитовану „Кобру“ прихвате у оперативну употребу заједно са новим тенком Т-64Б , 1976 године.

Систем 9М112М Кобра је намењена за уништавање тенкова и оклопних возила на удаљеностима од 4.000 м.

Оно по чему је ракета „Кобра“ била јединствена било је лансирање дводелне ракете из аутоматског пуњача: први део ракете 9М43 са бојном главом и погонским мотором се приликом пуњења повезују у једну целину са задњим делом 9Б447 у коме се налази систем за контролу лета, систем вођења и слабије пуњење које ће избацити ракету из тенковске цеви. Али, домет од 4 км и пробојност боје главе засенила је цена. Ради поређења две ракете коштају толико колико и нови тенковски дизел мотор.

Пробојност је била око 600 мм хомогнеог челичног оклопа. Сваки тенк Т-64 има у комплету до 6 ракета.

Совјети су убрзо схватили ограничење због довделне муниције за топ калибра 125 мм.

Убрзо после „Кобре“ израђен је 9М116 бастион/шексна за топове калибра 100 и 115 мм, па је израђена и за верзију Т-72 9М119 НАТО ознака „Снајпер“ или руски „Рефлекс“из кога је настала верзија 9М120 „Рефлекс М“. или „Свир“

И ова ракета је лансирана из тенковске цеви са слабијим барутним пуњењем 3УБК23-3 и ласерски означивач циља 1К13, после изласка из тенковске цеви отварају се стабилизацијска и усмеравајућа крилца, усмеривачки ласерски сигнал долазио је из система 1Г46 домета до 5 км са пробојношћу до 600 мм РХА челика.

Слабије барутно пуњење потребно је због манње количине дима приликом испаљивања ракете. Како се ракета води помоћу ласерском снопа, густ дим би могао довести до прекида вођења ракета. Минимални домет ракете је 100 м, а максимални 5.000 м, а најчешће се користи на удаљеностима од 2.500 до 4.000 м. Кумулативна бојева глава пробија до 700 мм хомогнеог челичног оклопа. Цена једне ракете је 45.000 долара.

Са уградњом система 1А45 „иртиш“ дата је способност испаљивања ракете „Рефлекс -М“ позната и под именом Свир са којим је могуће гађати по дању или ноћу како из места тако и из покрета на даљини од 5 км. Са овом ракетом опремљени су тенкови серије Т-80У, УД. Б, БВ, БВМ и Т-90А, С, СМ,