СНИМАК ИРАНСКЕ БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ: ИРАНЦИ ПРАТИЛИ АМЕРИЧКУ ФЛОТУ У ПЕРСИЈСКОМ ЗАЛИВУ! ВИДЕО

U.S. Navy Photo by Chief Photographers Mate Gregory S. McCreash

Исламска Република Иран објавила је снимак из беспилотне летелице из Персијског залива на којој се види Ударна група носача авиона УГН-2. која је у недељу 26. новембра прошла кроз Ормуз.

Иранци за сад нису навели који тип извиђачког дрона је кориштен, али постоји претпоставка да је у питању „Мохер“ извиђачко беспилотна летелица чија макета је недавно приказана на Сајму наоружања у Београду.

На објављеном снимку се види тренутак проласка носача авиона, ракетне крстарице и ракетних разарача и француске фрегате која се налази у пратњи ове групе пловила која ће у наредном периоду провести у патроли Персијском заливу.

Иран је саопштио да су посаде бродова комуницирале са иранским властима и да није било никаквог нарушавања територијалних вода Ирана.

Како је изгледао улазак у Персијски залив погледајте у видео снимку:

Приликом уласка у Персијски залив носач авиона пратили су: USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69), ракетна крстарица USS Philippine Sea (CG 58), ракетни разарачи USS Gravely (DDG 107) иUSS Stethem (DDG 63).

Оно што је занимљиво јесте да је пратња овој ударној групи и француска фрегата Languedoc (D 653).

Иран је иначе због доласка ове ударне групе носача авиона у Персијски залив подигао узбуну у ракетним базама дуж целе своје обале уз узбуну да ракете буду спремне за потапање ових бродова у случају већег ангажовања америчке морнарице.