СЛИКА КОЈА ОТКРИВА МНОГО: Сторм шедоу се лансира са украјинских Су-24МР

Foto: Printscreen Youtube

Украјински министар одбране Олексеи Резников усталасао је јавност када је у захвалници свом колеги британском министру одбране Бену Воласу послао фотографију на коме се види борбени авион СУ-24МР у пиксел камуфлажи како носи крстарећу ракету Сторм Шеоду.

Дуго времена се сумњало да је Украјина управо још пре неколико месеци у новембру-децембру 2022. када се први пут говорило о предаји крстарећих ракета Стором шедоу. Испоставило се заправо да је тад већ започело прилагођавање борбених авиона СУ-24 за ношење ове крстареће ракете.

Када се у томе успело као са противрадарском ракетом АГМ-88 Харм, кренуло се и на монтирање Сторм шедоу.

Међутим, постоје и они који сумњају у све ово и наводе да је у питању фотомонтажа.

“ Било ми је драго да угостим мог великог пријатеља Бена Воласа, у Кијеву. Имали смо веома садржајну дискусију фокусирану на приоритете за повећање одбрамбених способности Украјине, посебно на обезбеђивање оружја дугог домета као што је Сторм Шедоу.

Такође смо разговарали о изгледима за приступање Украјине НАТО-у и нашој визији будућег мира и стабилности у Европи како је наведено у Формули мира председника Зеленског.

Заиста сам захвалан свом пријатељу и колеги, влади и народу Велике Британије што су од првог дана стајали на нашој страни. Заједно ћемо победити!“, написао је Резников.