СИСТЕМ ДАЉИНСКОГ МИНИРАЊА „ЗЕМЉОРАДЊА“ Руски кључни адут у успоравању украјинске офанзиве у Запорожју! ВИДЕО

Фото: принтскрин Твитер

један од кључних елемента који је допринео успоравању и отежавању украјинске офанзиве која траје пуних шест дана је и систем за брзо минирање познат и као земљорадња.

Овај систем за брзо минирање у веома кратком времену може да путем лансирања избаци велики број противоклопних мина које могу да затворе један простор и тиме отежају продор.

Управо захваљујући овом систему офанизива украјинских текова Леопард 2 и БВП Бредли је доживео дебакл.

Оно што је интересантно Руси су од децембра 2022. на Запорошком правцу користили редовно овај систем у минирању овог простора и стварања минске завесе.

Систем је у стању да лансира око 600 мина по салви са дометом од максимално 15 км.

Овај инжињеријски систем по први пут у Украјини употребљен је крајем марта 2022. године, месец дана од почетка рата на Харковском правцу када је забележено борбено деловање овог система. Тада су га неки заменили тврдећи да је у питању термобарично оружје Тосочка-2.

Руској и светској јавности овај инжењеријски систем приказан је августа 2020 на војној паради. У питању је систем за даљинско минирање.

Овај инжењеријски систем развијне је у погону ТЕХМАШ.

Систем је монтиран на камион марке КАМАЗ 6560 8х8. На задњем делу возила налазе се два блока са по 25 лансера.

Један пројектил калибра 122 мм смештен је у једној лансирној цеви и може да носи до три мине, па се претпоставља да дејством свих 50 цеви може бити лансирано 150 мина на даљинама од 5 до 15 километара.

Бојеве главе могу садржати различите типове минских убојних средстава, а да систем при томе бележеи на Командно инфорамционом систему зону где су мине постављене и омогућава да се исте даљинским путем униште, ако је то потребно.