САД У ИЗРАЕЛ ЗА ДВА МЕСЕЦА РАТА СА ХАМАСОМ ДОПРЕМИЛИ У 200 ЛЕТОВА СКОРО 100.000 ТОНА ВОЈНЕ ОПРЕМЕ

USDoD, Air Force Airman 1st Class Danielle Dawson

Израелско министарство одбране саопштило је да је од почетка рата са Хамасом после напада те организације из Газе на Израел 7. октобра 2023. године у оквиру операције успостављања ваздушног моста између САД и јеврејске државе до сада обављено 200 авио летова.

Како се наводи путем мора и ваздуха у Израел је пребачено 100.000 тојна војне опреме пре свега авионских бомби, муниције, оклопних возила, балистичке заштите, наоружања, медицинске опреме.

Већина ових средстава испоручена је тешким транспортним авионима C-17 Globemaster, а морским путем бродовима за снабдевање.

Израел је свој ваздушни мост покренуо први пут после 50 година 9. октобра 2023. дан после напада Хамаса на Израел. Осим C-17, кориштени су и транспортни авиони C-130 Herkules као и цивилне карго верзије.

Први авион Ц-17 који је слетео на аеродром Тел Авив била је летелица која припада 105. ваздушној транспортној ескадрили из базе Националне гарде Стјуарт у Њујорку.

“Ваздушни мост” који су САД успоставиле пре пола века према Израелу трајао је 33 дана и то са територије САД. Амерички “Ваздушни мост” постојао је из америчких база у Европи и трајао је исто као и садашњи за време сукоба. За то време док је трајао Четврти арапско-израелски рат САД су у Израел пребацили 22.000 тона ратног материјала.

Кључну улогу у почетној за Израел критичној фази снабдевања да би санирали губитке у тенковима и борбеним авионима и противоклопној техници допремили су транспортни авиони Ц-5 Галаксија. Са њима остварано је 25 посто од укупних налета и пребачени су тенкови М-48, М-60, авиони А-4, Ф-4, хеликоптере ЦХ-53, хаубице калибра 155 мм.

Амерички ваздушни мост од САД до Израела био је дуг 11.000 км.