С-500 ПРОМЕТЕЈ/ТРИЈУМФАТОР -М УЛАЗИ У ОПЕРАТИВНУ УПОТРЕБУ РУСКЕ ВОЈСКЕ У 2024! НАПРАВЉЕНЕ ДВЕ ВЕРЗИЈЕ

Foto: Printscreen Youtube

Андреј Млакар

Руски министар одбране Сергеј Шојгу саопштио је данас да ће први примерци противваздушног ракетног система С-500 нове генерације биће испоручени руској војсци у току 2024. године.

Како је Шојгу навео руска војска ће их добити у две модификације: противваздушним ракетним системима великог домета и противракетним одбрамбеним системима, нагласио је министар одбране .

Опремање трупа напредним наоружањем остаје један од приоритета Ваздушно-космичких снага. Војска ће 2024. године добити прве узорке С-500 у две верзије – противваздушне ракетне системе великог домета и противракетне одбрамбене системе, као и С-400, С-300В4, Бук-М3 и Тор- М2У системи. Испоруке ракетно – топовских система Панцир ће се скоро удвостручити 2024. године. Данас је удео савремених у примерака 82%, у наредне две године ову цифру треба повећати на 85%.

Иначе Русија је ПВО систем С-500 тестирала 27, фебруара 2024. године.

„Прометеј“ може борбено делује против скоро свих ракета, кратког , средњег и дугог домета до интерконтиненталних балистичких. Укључујући и хиперсоничне ракете које лете на релативно малим висинама при великим брзинама.

Шта је С-500 „Прометеј односно „Тријумфатор -М“?

О ракетном систему С-500 се говори већ неколико година и представља комбинацију како ПВО система, тако и система за противракетну одбрану. Неки га зову и „убицом сателита“.

Систем је сопосбан да уништи не само аеродинамичне циљеве (авионе, хеликоптере“, него и балистичке и крстареће ракете. У односу на С-400 који уништава циљеве који се спуштају, С-500 како је до сад наведено можи ће да уништава циљеве током пењања и на средњом делу трајекторије лета балистичких ракета.

То значи да овај систем како је наведено може да уништи циљ на висини до 200 километара и на удаљености од 600 километара. Овај систем је способан и да уништи антисателитске системе и сателите који се налазе у ником лету у орбити земље.

Такође наводи се и да је систем способна да уништи до 10 балистичких надзвучних циљева који лете са брзином од 7 метара у секунди. Руски стручњаци тврде да ракетном систему С-500 не може побећи ни стелт ловци 5. генерације Ф-22 и Ф-35.

Русија за сад појединачно опитује поједине склопове и подсклопове овог ПВО и ПРО ракетног система, које западни медији дођживљавају као веома озбиљну претњу НАТО пакту. Серијска испорука руској војсци заказана је за 2025.

Као је саопштило Министарство одбране Русије системом С-500 требала би бити опремљена 1. армија противваздушне и противракетне одбране која покрива руску престоницу Москву.

Пре нешто више од годину дана Владимир Долбенков генерални директор конструкторског бироа за специјалну опрему концерна „Алмаз-Антеј“ је рекао да су стручњаци овог концерна направили јединствени ракетни систем нове генерације „Триумфатор -М“ и да је следећа фаза тестирање овог система као целине.

Тактичко технички подаци о С-500

О систему С-500 за сад има мало података и у питању су искључиво процене, а не стварни подаци произвођача, па се морају зети са резервом и као спекулација. Без обзира на то подаци су импресивни.

Тактичка једница је ракетни дивизион, коју чини радар великог домета наводно ОАР типа 96Л6-1 “Јенисеј”, за класично пресретање или у верзији за противракетну одбрану под називом „Абакан“ отпоран на електорнска ометања и способност праћења хиперзвучних ракета, командна станица за управљање системом, која им задатак избора циљева и у питању је центар за ланисрање ракета, затим ту је 6-8 лансирно оруђа, као и радар за навођење ракета на циљ.

Откривањ циљева осматрачким радаром до 800 км, балистичких ракета до 2.000 километара

Домет по даљини до 600 километара,

По висини од 185-200 километара

Време реаговања система 3 секунде

Пресретање 10 циљева истовремено

Ракете:

Оно што је доступно од података о ракетема јесте да овај систем користи комбинацију оних на системима С-300 и С-400 , али и са система С-350, као и употребу два типа ракета пре свега намењени за пресретања балистичких ракета типа 77Н6 и 77Н61

СЛО (Самоходно лансирно возило) носи два контејнера са ракетама