РУСКА ВОЈСКА ШИРИ УТИЦАЈ НА АФРИКУ! АФРИЧКИ КОРПУС ДОБИО ПОЈАЧАЊЕ У НИГЕРУ -СТИГЛА И ТЕХНИКА!

Editorial credit: Katja Tsvetkova / Shutterstock.com

Русија пошто је Француска напустила регион Сахела почела је да јача војно приуство у том региону западне Африке. Како је саопштила државна Радио -телевизија Нигер у тим земљу стигли су руски војни инструктори.

У извештају националне телевизије се тврди да је реч и о постављању ПВО система у Нигеру.

Снимак доласка руског Ил-76 на аеродром емитован је на нигерској државној телевизији РТН. У причи се напомиње да се то догодило након недавног разговора руског председника Владимира Путина и председавајућег Националног савета за одбрану отаџбине Републике Нигер Абдурахамане Кјанија. Затим, током разговора о билатералној агенди, изражена је жеља за интензивирањем политичког дијалога и развојем обострано корисне сарадње у различитим областима.

Осим инструктора у среду у Нигер је стигло и особље руског министарства одбране, што указује да политичко и војно руководство те земље гради много блиске односе са Москвом.

Како је наведено у Нигер Москва је допремила противваздушне системе и почиње обука Војске Нигера.

Русија преко „Афричког корпуса“ који чине припадници групе Вагнер шири свој утицај на земље Африке: Нигер, Буркина Фасо, Мали и Централноафричка република.

Главна претња Нигеру су џихадистичке групе против којих се борила заједно са Војском Нигера и Француска која је у тим земљама имала трупе које су се повукле после доласка Руса у земље Сахела.

Нигер је иначе имао споразум са САД о стационирању америчких снага у тој држави и поседовња чак две базе у којој су се налазиле борбене беспилотне летелице MQ-9 Repars, а у коју су Американци уложили више од 100 милиона долара.

Клима у Буркини Фасо, Малију и Нигеру почела је да се мења када је извршена серија војних пучева и војска дошла на власт у земљама које су биле прозападно орјентисане 2020. године.

Три војне хунте су окончале војне споразуме са дугогодишњим савезницима, Француском и САД и подстакли ближе везе са Русијом. Убрзо је следило формирање пакта о сарадњи познат као Алијанса држава Сахела (АЕС).

Осим Нигера коме је сада Русија започела пружање војне помоћ, такав облик сарадње успостаљен је у Малију, али и Централноафричкој републици и Сударну где је распоређене и Вагнер.