РУСКА ЦРНОМОРСКА ФЛОТА СЛАВИ 240 РОЂЕНДАН: И ова прослава у знаку рата на Црном мору

Фото: Принтскрин Јоутубе

Руска Црноморска флота 13. маја слави свој 240 рођендан када је далеке 1783. године под командом вицеадмирала Федота Клокачева стигла руска поморска ескадра у севастопољски залив Ахтијар. Од тада 13. мај се сматра почетком формирања Црноморске флоте, иако је она заправо створена 1785. године.

Иако је ова флота имала мали значај у време Совјетског Савеза, али и после распада СССР-а када је сведена на ескадру, од 24. фебруара 2022. године када је започео напад на Украјину, Црноморска флота постаје најангажованија флота руске моранрице.

У протеклих 240 година њен значај се мењао, не само да штите акваториј Црног Мора од Сочија до Севастопоља, већ су пловила пре свега ракетне фрегате и подморнице постали значајни елемент у ракетним нападима на циљеве у Украјини, што је омогућено употребом крстарећих ракета типа Калибр, који омогућава да се под ударом флоте нађу и циљеви удаљени и до 2.500 км, што је демонстрирано нападом на Сирију 2015. године када су из акаваторије Црног мора гађани циљеви џихадиста и Исламске државе у Сирији, што је неколико пута поновљено до 2016. године.

Током рата у Украјини 16. априла Црноморска флота доживела је свој најтежи ударац, када је тешко оштећена, а онда и потонула ракетна крстарица Москва, иначе заставни брод Црноморске флоте. Пред Црноморском флотом у наредном периоду како наводи руска морнарица јавља се непоходна модернизација пловила и мењање стратегије ратовања на затвореном мору какво је иначе Црно море и све већи интензитет НАТО пловила која се појављују у Црном мору, али и модернизација моранрица чланица НАТО које излазе на Црно море.

Посебан нагласак на основу искустава из досадашњег ратовања на Црном мору биће тај што ће се у обзи морати узети искуства из напада и одбране на Змијско острво, напад на мост Затока у фебруару 2023. године када је по први пут употребљено руско површинско беспосадно пловило, слично украјинским пловилима која су неколико пута нападала луку Севастопољ иначе матичну базу Црноморске флоте. Ту су затим хибридни системи ПВО (артиљеријско-ракетни) који ће морати постати саставни део бродских оружаних система, затим употреба извиђачки дронова и све то интегрисати заједно са новим командно-инфорамационим системом.

Ратна искуства намећу и константну оспособљеност припадника Црноморске флоте у противдиверзантској и противдроновској борби и заштити пловила и цивилног становништва у приобалном појасу Црног мора и зони заштите полуострва Крим.